Csökken a segély, nagyobb hangsúlyt kap a közmunka

Szinte teljesen megszűnhet a segély.

Szeptember elején írta meg a Népszava, hogy információik szerint a kormány tovább akarja szigorítani a szociális segély feltételeit januártól: ahol közmunkás van a családban, a nem dolgozó felnőtt aligha kap valamit.

Azt írták, a közfoglalkoztatás Belügyminisztériumban kidolgozott jövő évi terve úgy módosítaná a szociális törvényt, hogy a szociális segély – NER-ben használatos nevén a foglalkoztatást helyettesítő támogatás (FHT) – odaítélésekor 2019 januárjától a közmunkásként szerzett bér összegét számolják bele a háztartás egy fogyasztási egységre eső jövedelmébe.

Most a hvg.hu írt arról, hogy a szocialista Bangóné Borbély Ildikó rákérdezett az Emminél a tervezetre, Rétvári Bence államtitkár írásbeli válaszában pedig nem is tagadta, hogy ilyesmire készülnének.

Rétvári szerint a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult személyek száma az elmúlt években jelentős mértékben csökkent, mert a korábban segélyben élő személyek ma már a munkaerőpiacról képesek biztosítani maguk és családjuk megélhetését.

Egy közmunkás 54 ezer forintot kap havonta, szakképzettség esetén pedig 77 ezret.