Pártállami hozzáállás: nem kérdezhetnek a Magyar Hang és az Azonnali munkatársai a kormányinfón

Nesze neked sajtószabadság.

Állítása szerint hiába kérték már minden létező módon, az e heti, csütörtöki kormányinfón sem vehettek részt.

„Persze mi így is elvagyunk, ők állítanak ki magukról minden nap szegénységi bizonyítványt. Még hogy demokrácia, ugyan már”

- írta a közösségi oldalon a Magyar Hang főszerkesztője.

Nyilvánosan feltett kérdésünkre válaszolva hozzátette: ha telefonon érdeklődnek, akkor írásban kérnek megkeresést tőlük, de arra megint csak nem reagálnak.

Később további érdeklődésünkre azt írta: Lázár János kormányinfóira nemzetesként még kaptak meghívót, és mehettek is, de mióta a Simicska-korszaknak vége, még egyértelműbben negligálják őket.

„Úgy tesznek, mintha az ország kb. harmadik legnagyobb hetilapja nem létezne. Amitől persze nem hatódunk meg, elvagyunk nélkülük, csak hát mégiscsak...”

- tette hozzá.

Hasonlóan járt az Azonnali is. A portál munkatársai az új kormány megalakulása óta nem jutnak be a kormányinfóra. Az augusztusi Kolozsvári Magyar Napokon készült interjúban Gulyás Gergely azt mondta: ha ismét problémájuk adódna a kormányinfóra való bejutással, hívják fel, és ő majd segít. Miután csütörtök reggel megint visszadobták az Azonnali regisztrációját, meg is próbálták felhívni a kancelláriaminisztert, ám ő elérhetetlennek bizonyult. 

A kormányinfót még Lázár János honosította meg 2015 márciusától. A kormánypártiak mellett az ellenzéki, kormánykritikus újságírók is rendszeresen tehettek fel kérdéseket. Lázár Jánostól a Miniszterelnökség miniszteri székét Gulyás Gergely vette át májusban az áprilisi országgyűlési választás után. Gulyás rögtön változtatott is a helyszínen, az Országház helyett ugyanis a kormányzati propaganda központjának számító Miniszterelnöki Kabinetirodába költöztette a kormányinfót. Újságírói kérdésre első kormányinfóján Gulyás azt mondta:

„Lázárnak sikerült műfajt teremteni. Ez értelemben ő tovább él. Természetesen én más személyiség vagyok.

Az Országházba a sajtósok könnyebben akkreditálhattak, juthattak hozzá belépőhöz, a Miniszterelnöki Kabinetiroda helyszíne azonban ebben is szigorítást, és mint a Magyar Hang és az Azonnali esetében is látható, zárt ajtókat jelent.

Gulyás Gergely: jogilag és erkölcsileg is rendben van Orbán luxusrepülése

Gulyás Gergely a Kormányinfón leszögezte: jogilag nonszensz számonkérni Orbán Viktoron, hogy Garancsi István állta magángépes útját a Vidi bulgáriai meccsére.A politikus szerint látszik, hogy beindult az EP-kampány, ezért számolnak személyes lejárató akciókkal, ezt is annak tartja. Elmondása szerint saját maga nézett utána, hogy az utazás értéke nem haladja meg a képviselői juttatás havi összegét, ezért nem törvényellenes.