Tulajdonrészt adna a szurkolóknak a polgármester a DVTK-ból

Ingyenesen.

Szabó Máté tájékoztatása szerint a DVTK stadionavatójának napján tapasztalt szurkolói tüntetés már jelezte, hogy a magyar vidék legnagyobb szurkolótábora mélységesen elégedetlen az NB I-es labdarúgók teljesítményével. A miskolci önkormányzat a DVTK-t működtető társaság kisebbségi tulajdonosa, a 49 százaléknyi hányadából ajánlott fel két százalékot ingyenesen a szurkolóknak.

Az elmúlt két bajnoki idényben hajszálon múlt a csapat kiesése, a mostani bajnokságban tovább nőtt a drukkerek csalódottsága. Annak ellenére alakult ki ez a helyzet, hogy a diósgyőri labdarúgásban az állami sportfinanszírozással eddig soha nem látott infrastrukturális fejlesztések valósultak meg - tette hozzá.

Mint írta: a diósgyőri labdarúgás önkormányzati támogatása hosszú esztendők óta országos szinten is kiemelkedő, kiszámítható és garantált, ugyanakkor a klub többségi tulajdonát birtokló gazdasági társaság "döntéshozatali rendszere a kizárólagosságon alapul, a gazdasági-társasági döntéseket megalapozó információk fölött csak a többségi tulajdonos, vagy a többségi tulajdonos éppen aktuális megbízottja rendelkezik, emiatt szinte feltárhatatlan a szurkolók számára is, hogy a diósgyőri foci sport-szakmai vezetése miért került 2018 őszére ilyen állapotba."

A közlemény szerint hét esztendő alatt Diósgyőrben majd 8 ezerről kevesebb mint a felére esett az átlag nézőszám, miközben 12 edző fordult meg a diósgyőri kispadon.

Kriza Ákos polgármestert idézve a közlemény kitér arra is, hogy a "közfelháborodást előidéző teljesítmény okait kutatva, felelős vezetőként, olyan település polgármestereként, ahol esztendők óta jelentős közpénzeket áldozunk a labdarúgásra, még a legutóbbi időkben is kezdeményeztem tárgyalásokat a klub főtulajdonosával, még csak válaszra sem méltattak."

"Mindezek után, az átláthatóság, a közösségi érdekek védelme érdekében a valódi klub tulajdonosokhoz, a diósgyőri szurkolókhoz fordulunk javaslatainkkal, ennek lényege, hogy a szurkolókat képviselő egyesületet, Bundesliga mintára, tulajdonosi jogokkal kívánjuk felruházni. Ennek értelmében, a DVTK-ban meglévő városi tulajdonrészből, első lépésben, 2 százaléknyi tulajdonrészt ingyenesen felajánlunk a diósgyőri szurkolóknak, illetve képviseletüknek. Egyidejűleg felkérjük a futball klub többségi tulajdonosát, hogy a szurkolói képviselet számára, tulajdonrészüknek 2 százalékát ugyancsak ingyenesen, adják át!" - olvasható a közleményben.

A Diósgyőr nyolc forduló után a 10. helyen áll az NB I-ben.

(fotó: Diósgyőri VTK / Facebook)