Megsarcoltatják a sarcot is

A fel nem használt EU-s forrásokat az állam a hiány kozmetikázására használná?

A korábban kereskedelmi banki számlára kiutalt, 50 millió forintot meghaladó fel nem használt uniós forrásokat az önkormányzatoknak most már kincstári számlára kell visszautalni – írja a Népszava. Pénzügyminisztérium szerint ez nem jelenti a már kifizetett uniós források „visszavételét”, csak a számlavezető változik.

A lap által megkérdezett polgármesterek szerint az Orbán-kormány így akarja kozmetikázni az államháztartási hiányt. Mint arról korábban mi is beszámoltunk, az államháztartási hiány elérte az egész évre tervezett összeg 121 százalékát.

Hatalmas siker: elértük az éves államháztartási hiány 121 százalékát

Augusztusban az államháztartás központi alrendszere 155,3 milliárd forint hiányt mutatott, kevesebbet az egy évvel korábbi 163,1 milliárd forintnál, de több mint kétszeresét az előző havi 70,4 milliárd forintos deficitnek. Ezzel az önkormányzatok nélkül számolt államháztartási hiány 1646,2 milliárd forintra emelkedett az első nyolc hónapban, ami az 1311,4 milliárd forintos éves előirányzat 121,0 százaléka - közölte hétfőn a Pénzügyminisztérium ismertetve az első nyolchavi részletes adatokat.

A kincstári számla megnyitásának kötelezettsége nehézséget jelent a településvezetőknek. a kereskedelmi bankokkal ellentétben ugyanis a Magyar Államkincstárral (MÁK) nincs internetes banki kapcsolat, így az utalásokat papír alapon kell elkészíteniük. Amennyiben mégis kérik az internetes kontaktot, úgy az Electra rendszer alkalmazásával ez is megoldható. Ennek telepítési költsége azonban 150 ezer forint, továbbá havidíjat is fizetni kell érte – írja a lap.

A Népszava által megkérdezett megkérdezett polgármesterek szerint ez a lépés is csak egy újabb sarc: eleve nem önszántukból kellett számlavezető bankot váltaniuk, és még plusz költségekkel is terhelik őket.