Visszaüt a korrupció, száz- és ezermilliárdoktól eshet el Magyarország

A kérdés, hogy ebből mit vesz észre a nép?

400-500 milliárd forinttól egészen 2000 milliárd forintig terjedő támogatásmegvonást jósolnak politikusok és gazdasági újságírók, ám egyelőre még nem tudni, mi valósul ebből meg. Annyi biztos, hogy rengeteg pénzt vesztünk, miután az Európai Bizottság auditorai sok szabálytalanságot találtak, a négyfokozatú skálán hármas értékelést kaptunk.

Feltételezhető, hogy a pénzek egy részét megvonják, egy részét pedig visszatartják, akár egész operatív programok elől is. Ha ez megtörténik, a projekteket a magyar államnak kell fizetnie, amihez vagy máshonnan szedik ki a pénzt, vagy hitelt vesznek fel, növelve az államadósságot.

A 24.hu például azzal számol, hogy az ellenőrző rendszer hármas osztályzata miatt az Európai Bizottság akár fel is függesztheti az összes operatív program támogatásának folyósítását, a horizontális felfüggesztés pedig azt jelentené, hogy 2018-ban 2,3 milliárd euró, 2019-ben pedig még több, 4 milliárd euró, összesen több mint 2000 milliárd forint támogatás ragadna benn Brüsszelben.

A bajok pedig már most is látszódnak, mert mint emlékeztetnek, a hivatalos adatok szerint az első nyolc hónapban 183 milliárd forintot utalt át az Európai Bizottság, és eközben a magyar büdzséből 1385,5 milliárd forintot fizettek ki. A durván 1200 milliárdos különbözet növeli az államháztartás hiányát.

Persze más kérdés, hogy a magyar gazdaság állapota mennyire üt vissza a kormányra, amig a százmilliárdokból működő állami propagandagépezet csak és kizárólag a migrációval foglalja le a választókat, elfedve a korrupciós botrányokat.