Mesés lelépési pénzekkel gazdagodtak a távozó miniszterek

Lázár János, Balog Zoltán és Simicskó István sem panaszkodhat.

Több mint hatmillió hatszázezer forintot vehetett fel megbízása május közepi megszűnésekor az előző Orbán-kormány három távozó minisztere - írja a Kormany.hu-ra felkerült adatok alapján a Hvg.hu.

Az összesítések szerint a Miniszterelnökséget vezető Lázár János, a volt emberi erőforrás-miniszter, Balog Zoltán és Simicskó István ex-honvédelmiminiszter is hathavi illetményének megfelelő összeget kapott „munkaviszony megszűnésével kapcsolatos járandóság” címén, plusz az időarányosan ki nem vett szabadságaik után Lázár János további 455,9 ezer, Balog Zoltán 405,2 ezer, Simicskó István pedig 383,2 ezer forintot.

Fazekas Sándor volt agrár-, illetve Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter járandóságkimutatását ugyan még nem frissítették a honlapon, de 1,1 millió forintos fizetésüket alapul véve nekik is 6,6 millió forint járt - írja a portál.

A kormányból kikerült miniszterek közül Kósa Lajos járt a legrosszabbul. Annak az állami vezetőnek ugyanis, aki kevesebb, mint egy évet töltött hivatalban, a törvény értelmében nem jár lelépti pénz. Mivel a volt debreceni polgármester csak 2017 szeptemberében lett a megyei jogú városok fejlesztésének tárca nélküli minisztere, ő „csak” szabadságmegváltásként vihetett haza 455,9 ezer forintnyi pluszpénzt májusban.

A távozó államtitkárok sem jártak olyan nagyon rosszul. Nekik "félpénz", vagyis háromhavi illetmény jár a törvény szerint, így Csepreghy Nándornak a Miniszterelnökség volt parlamenti államtitkárának 2,99 millió forintot fizettek ki (vélhetően ennyit kap Mikola István és Íjgyártó István is, az ő juttatásaikról azonban (még) nem jelent meg friss adat a kormany.hu-n.

Egy biztos, a mostani kormány néhány minisztere minden elődjénél jobban jár majd, ha sikerül három évet eltöltenie a posztján: a nemzeti vagyonért felelős Bárfai-Mager Andrea, illetve a paksi beruházásért felelős Süli János fizetése a korábbi cáfolattal szemben ugyanis mégis ötmillió forintra nőtt júliusban, így az ő távozási pénzük – hathavi illetményük – 30 millió forint lehet majd.