A Városliget az új vizes vb: ma plusz négymilliárd

Ezt sem tudhatták előre.

4 milliárd 187 millió 484 ezer 425 forint – az uniós közbeszerzési értesítőben ma megjelent hirdetmény szerint most épp ennyivel drágul a Városliget Projekt. A tétel zöme az  Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) „A” épületének drágulása: még egy vegyifülke, valamint Plymovent vagy más típusú, intézményi igényeknek megfelelő megemelt minőségű karos elszívók elhelyezésére van szükség. Mint a hirdetmény fogalmaz, „az OMRRK »A« főépülete tekintetében a Megrendelő részéről többlet igény merült fel kiegészítő szűrőknek, mint előszűrőknek a légtechnikai rendszerbe történő telepítése tekintetében”. Erre műtárgyvédelmi okokból van szükség. Az értesítőben olvasható indoklás szerint bár az alap tervdokumentáció rendelkezett a raktárterületek légállapot-tisztaságáról, amely rendszer a keringtetett belső levegő tisztaságát biztosítja, ugyanakkor a fenti előszűrő funkciót nem biztosítja. A kiegészítő szűrők elhelyezése jelent költségtöbbletet.

További pótmunkák miatt a fenti, egyáltalán nem elhanyagolható összegben egy csaknem 50 millió forintos tétel is szerepel, ugyanis azok határidő-hosszabbítással, így további díjakkal járnak.

A hirdetményben természetesen most is szerepel az alábbi klisé:

a módosítást olyan körülmények tették szükségessé, amelyeket az ajánlatkérő kellő gondossággal eljárva nem láthatott előre.

A munkát a Strabag nyerte el.

Korábban beszámoltunk a Magyar Zene Háza, illetve az Olof Palme Ház drágulásáról is.

A városliget az új vizes vb (sokadik fejezet)

740 millió helyett több mint 1 milliárd forintba fog kerülni a Magyar Zene Háza tervezése. A tokiói Sou Fujimoto Architects Inc. az uniós közbeszerzési értesítő ma megjelent számából kiderül,az energetikai rendszer áttervezésében történt alapadat változtatás miatt a gépészet áttervezéséhez (...) hosszabb tervezési idő szükséges.

A Városliget az új vizes vb: ma 40 millióval drágult

Az Olof Palme ház energiaellátása, hűtési-fűtési rendszere mellett a belsőépítészeti munkák is változnak. Emiatt 82 millió helyett 122 millió forint lesz a tervezőiroda díja. Ezt - az indoklás szerint - az ajánlatkérő Városliget Zrt. „kellő gondossággal eljárva" sem láthatta előre.