Jövő héten startol a hetes cikkelyes eljárás a Sargentini-jelentés nyomán

Nem eszik olyan forrón.  

A keddi luxembourgi ülésen az EU soros osztrák elnöksége először tájékoztatja a tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó képviselőit, hogy miként kívánják lefolytatni az eljárást, a résztvevők ezután megvitathatják a kérdést.
 
Ez csak az első lépés a folyamatban, amely hosszú ideig is elhúzódhat. Később akár többször is sor kerül majd a magyar kormány álláspontjának ismertetésére.
 
A hetes cikk szerinti eljárást az Európai Parlament kezdeményezte szeptember 12-én, a testület szerint ugyanis Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének. Következő lépésként a miniszterek tanácsa négyötödös többséggel dönt majd arról, hogy valós-e ez a veszély.

Az atomfegyverként is emlegetett hetes cikk olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely az uniós alapértékek súlyos és rendszerszintű megsértése esetén végső soron akár az érintett állam szavazati jogának felfüggesztésével vagy más komoly szankciókkal is járhat, de ehhez az összes többi EU-tag egyöntetű támogatása szükséges az Európai Tanácsban, amit az elemzők szinte kizártnak tartanak.

Jövő kedden a tanács folytatja a Lengyelországgal szemben még tavaly decemberben megindított eljárást is, melynek keretében már kétszer is meghallgatták a varsói kormány hivatalos álláspontját az Európai Bizottság és számos tagállam által aggályosnak tartott kérdésekről.