Sem székely, sem orosz kisebbség nem lesz Magyarországon

Előbbiek a magyar nemzet részét képezik, utóbbiak még nincsenek itt száz éve.

A magyar Országgyűlés kormánypárti többségű Igazságügyi Bizottsága olyan határozati javaslatokat fog az Országgyűlés elé terjeszteni, amelyek sem a székelyek, sem az oroszok őshonos kisebbséggé válását nem támogatjákírja az Azonnali a bizottság keddi üléséről. Mindkét témában egyedül az ellenzéki képviselők érezték úgy, hogy egyáltalán hozzá kell szólniuk a vitához.

A portál emlékeztet: bár a magyar kormány mostanában harcban áll az Magyar Tudományos Akadémiával, mindkét határozati javaslatot az ő indoklásukra hivatkozva alapozta a parlament Igazságügyi Bizottsága. Így a székelyeket azért nem javasolnák őshonos kisebbségnek, mert a magyar nemzet részét képezik, míg az oroszokat azért nem, mert az akadémia szerint nincsenek itt száz éve. A székelyek magyarországi őshonos kisebbségként való elismerését kezdeményező Váradi Barna nem jelent meg a bizottság mai ülésén, az orosz kezdeményező Döbrei István ellenben igen.

Magyarországon jelenleg tizenhárom törvényben elismert nemzetiség él: a cigányok, a németek, a szlovákok, a horvátok, az ukránok, a románok, a ruszinok, a szerbek, a szlovének, a lengyelek, a görögök, a bolgárok és az örmények.