Brunson tiszteletes a Fehér Házba megy

Trump azt írta, nem kötött alkut a lelkész szabadon bocsátásáért.

A nyugat-törökországi Izmir egyik bírósága pénteken helyezte szabadlábra Brunsont. Az ítélőszék ugyan 3 év 1 hónap 15 nap börtönnel sújtotta a lelkészt, Brunsonnak a török jog értelmében mégsem kell letöltenie a büntetést, mert már majdnem 2 éve tartották fogva. Mivel a bíróság feloldotta a július vége óta házi őrizetben ülő tiszteletesre eddig érvényben lévő bírói felügyeletet és utazási tilalmat is, Brunson elhagyhatta Törökországot.

Erdoğan Twitter-bejegyzésben reagált, hangsúlyozva, hogy az ítéletet a török igazságszolgáltatás önállóan hozta meg. „Tisztelt elnök úr! Miként arra mindig rámutattam, a török igazságszolgáltatás önállóan hozta meg döntését – írta. – Remélem, hogy az Egyesült Államok és Törökország folytatni fogják együttműködésüket szövetségesekként, és harcukat a terrorista csoportok ellen” – tette hozzá.

Trump hangsúlyozta, hogy nem kötött megállapodást az amerikai lelkipásztor szabadságáért. „Nem kötök megállapodásokat túszokért” – mondta.

Az amerikai elnök Twitter-üzenetében megerősítette, hogy szombaton fogadja Brunsont a Fehér Házban, helyi idő szerint délután fél 3-kor. „Csodálatos lesz őt látni és találkozni vele. Ő egy nagyszerű keresztény, aki egy oly kemény tapasztalaton ment keresztül” – írta.

Az amerikai lelkészt a 2016-os törökországi puccskísérletet követően tartóztatták le a nyugat-törökországi Izmirben, ahol egy kis protestáns templom prédikátora volt. A vád szerint támogatta az összeesküvés kiterveléséért felelőssé tett, Amerikában élő Fethullah Gülen muszlim hitszónok nemzetközi mozgalmát, továbbá a szeparatista Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), illetve kémkedett az Egyesült Államok javára is. Brunson tagadta az ellene felhozott vádakat.

Engedett Törökország: 35 év börtön helyett hazamehet az amerikai lelkipásztor

Brunson ügye az utóbbi hónapokban annyira megterhelte az amerikai-török kapcsolatokat, hogy viszály robbant ki Washington és Ankara között.A lelkészt a 2016. júliusi puccskísérlet után, 2016 decemberében tartóztatták le, és először 35 év börtönbüntetést kért rá az ügyészség.Egészen addig előzetes letartóztatásban volt, míg idén júliusban házi őrizetbe nem helyezték.