Miniszteri biztos: marad az ingyenes oktatás a Corvinuson

Pavlik Lívia közölte: változást csupán az jelent, hogy az eddigi állami ösztöndíjakat a Corvinus-ösztöndíjak váltják ki. Továbbra is a központi felvételi rendszer keretében érhetőek el az egyetem képzései.

Az a cél, hogy a kiváló magyar hallgatók továbbra is ingyenesen tanulhassanak az intézményben, de bővíteni szeretnék a külföldi hallgatók létszámát - fűzte hozzá a miniszteri biztos.

Pavlik Lívia elmondta: az átalakítást a hazai és nemzetközi versenyképesség növelése teszi szükségessé. Ugyanis az eddigi, államháztartáshoz igazodó, rövidtávú finanszírozás a gátja annak, hogy egy egyetem betöltse valódi szerepét, a többi között helyt álljon a tudományos kutatás, a vállalati kapcsolatok területén, vagyis a társadalom motorjává váljon.

Az is növeli a versenyképességet, hogy az átalakulás után az egyetemi dolgozókat nem közalkalmazottként, hanem a sokkal inkább versenyre ösztönző munka törvénykönyve alapján foglalkoztatják - mondta a Corvinus kancellárja, aki a felsőoktatási intézmény versenyképességének és működési hatékonyságának növelését támogató új intézményi modell kidolgozásával és megvalósításával foglalkozik miniszteri biztosként.

Itt az új módi: Gazdagok elitegyeteme lehet a Corvinus

Jelentősen növelni akarják a fizetős és a külföldi hallgatók arányát a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE), ahol hamarosan új képzési program indulhat, szemeszterenként igencsak borsos áron - írja a Népszava. Az egyetem jelentős változások előtt áll, az egyetem jövőre kikerül a közvetlen minisztériumi fenntartás alól, 2019 nyarától egy állami alapítású közhasznú alapítvány működteti tovább.

(fotó: Illyés Tibor / MTI)