Nem nyomoznak a MVM ötmilliárdos botránya ügyében

Nincs itt semmi látnivaló!

A Fővárosi Főügyészség elutasította Tényi Istvánnak az MVM túlárazásgyanús beszerzésével kapcsolatos bejelentését – tájékoztatta a Népszavát a bejelentő, aki hanyag, illetve hűtlen kezelés miatt tett feljelentést. Mint arról korábban mi is beszámoltunk, az állami tulajdonú MVM svájci leányvállalatán keresztül egy szlovákiai és panamai offshore céghez juttatta el azt az ötmilliárd forintot, ami – elvileg – a Központi Termelés Megjelenítő (KTM) kifejlesztésének ellenértéke volt. Az ügyletet a KPMG kifogásolta, ezért nem is volt hajlandó hitelesítő záradékkal ellátni a cég 2017-re vonatkozó beszámolóját.

Panamában köthetett ki az MVM botrányos ötmilliárdja

Egy frissen alapított, panamai hátterű szlovák cégnek utalta a Magyar Villamos Művek azt a csaknem ötmilliárd forintot, melyet egy informatikai rendszer gyanús kifejlesztésére költöttek. A világhírű könyvvizsgálónak szemet szúrt az ügylet, nem volt hajlandó hitelesíteni a közpénzből gazdálkodó cég beszámolóját.

Az ügyészség az elutasítást azzal indokolta, hogy a vagyonkezelési tilalmak szolgáltatás megrendelésére és kifizetésére nem vonatkoznak. A szállítóval ráadásul nem az MVM Zrt., hanem csak annak svájci leányvállalata állt jogviszonyban. Az MVM International mint vállalkozó, illetve a Scandex közötti kapcsolat pedig már kívül esik az átláthatósági szabályok körén – írja az ügyészség. Azt azonban sem Tényi beadványa sem az elutasítás nem boncolgatja, hogy az ötmilliárdért vásárolt rendszer valójában alig néhány tízmilliót érhet – írja a Népszava. Az ügyben az MVM is vizsgálódik.