Seehofer bukik – Manfred Weber lehet a CSU új elnöke?

Változások jöhetnek a CSU-ban.

A CSU ugyan megnyerte az egy héttel ezelőtti bajor tartományi választásokat, de koalíciós partnerre lesz szüksége a kormányzáshoz. Seehofer napjai valószínűleg meg vannak számlálva a párt élén – írja az Azonnali. Komoly változások lehetnek a CSU-ban.

A párt bizalma megrendült a pártelnök-belügyminiszter Horst Seehoferben, ezt maga is érzi, már belengette lehetséges távozását, így megelőzhetné, hogy a tagság leváltsa. Állítólag Angela Merkel és Markus Söder bajor miniszterelnök sem bánná, ha Seehofer ezúttal tényleg felállna, mert néhányszor már fenyegetőzött ezzel, de akkor nem lépett.

A CSU veteránja, a tartományi parlamentből 42 év után távozó Barbara Stamm, aki a párt jobbra tolódásának egyik kritikusa, Manfred Webert javasolja a pozícióra, aki jelenleg a Néppárt frakcióvezetője az EP-ben, de akár a pártcsalád csúcsjelöltje is lehet a jövő évi választáson.

Manfred Weber megszavazta a Sargentini-jelentést, de tiszteletben tartja Orbán miniszterelnökségét

A Sargentini-jelentés esetében sokáig úgy tűnt, hogy alaposan kikezdi a Fidesz helyét az Európai Néppártban (EPP), mostanra azonban - közeledve a jövő évi EP-választáshoz -, mintha már finomodnának a pártcsaládon belüli kritikus hangok. Manfred Weber, az EPP parlamenti frakcióvezetője korábban a Sargentini-jelentés elfogadása mellett érvelt, és meg is szavazta azt Strasbourgban.