Prémium, utalvány: több pénzt kaphatnának a nyugdíjasok, ha átalakítanák a rendszert

A prémium kiszámolása is igazságtalan.

Emiatt megkeresték az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, de csak annyi választ kaptak, hogy a prémium összegét törvény rögzíti, és mint a lakástakarékok megszüntetésénél is láthattuk, a kormány nagyon óvatosan bánik a törvénymódosításokkal. Ja, nem.

Más kérdés, hogy Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának elnöke a 24.hu-nak azt mondta, a nyugdíjprémium és az Erzsébet-utalvány a bérek és a nyugdíj között kialakult szakadék eltüntetéséhez csak aprópénz, míg a Magyar Nyugdíjasok Egyesületének Országos Szövetségének elnöke, Jankovics Györgyi korábban azt mondta, a kiegészítő elemekkel, tehát a nyugdíjprémiummal, az Erzsébet-utalvánnyal az a baj, hogy nem épülnek be a nyugdíj összegébe, és nem biztosak.

A lap kiszámolta, hogy mi lett volna, ha a pluszjuttatások beépültek volna a nyugdíjba, mennyivel lett volna több az átlagnyugdíj éves, illetve havi szinten. Arra jutottak, hogy egy átlagnyugdíjas a 130 ezer forintos járandósága helyett havonta csaknem 2700 forinttal többet kapott volna. Ha kezdetektől beépültek volna a pluszjuttatások, akkor 2022-re ez átlagnyugdíjban éves szinten több mint 176 ezer forintot, hónapokra elosztva pedig mintegy plusz 14800 forintot jelentett volna, vagyis durván egy 13. havi nyugdíjat tenne ki az összegük.