A cafetériáért fognak tüntetni

A demonstrálók november 6-án az MNB-től a Parlamenthez vonulnak.

November 6-ára tüntetést szervez a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) – nyilatkozta a Népszavának Székely Tamás, a szervezet elnöke. Az érdekképviseleti vezető szerint kormány nem tartotta be az ígéretét, semmiféle egyeztetés nem történt, ezért a szakszervezetek demonstrációval tiltakoznak a béren kívüli juttatások, a cafetéria megadóztatása ellen. A tervek szerint a tüntetők a Magyar Nemzeti Banktól a Parlamenthez vonulnak majd.

Székely szerint a szakszervezetek „durva megszorításként” értelmezik a béren kívüli juttatások megadóztatását. A kormány nem módosította javaslatát, a korábban kilátásába helyezett egyeztetésből nem lett semmi – tette hozzá. Úgy véli, a kormányzati megszorítás mintegy 2 millió munkavállalót érint rendkívül hátrányosan, főleg a lakhatás, a munkába járás és az öngondoskodás területén.

A demonstráció célja, hogy a szakszervezetek szembesítsék a kormányt azzal, nem tartotta be a szavát. Székely Tamás közölte: nincsenek illúziói, „ettől a kormánytól a munkavállalók már nem várhatnak semmit”. Azonban úgy véli, a szakszervezetek ilyen helyzetben nem maradhatnak tétlenek, kötelességük tiltakozni. Ha nem járnak eredménnyel, akkor tovább kell gondolni, hogy következő lépésként milyen akcióegységet hoznak létre – tette hozzá.

Mint ismert, az Orbán-kormány megemelte a cafetéria adóját, immár gyakorlatilag egyedül a SZÉP-kártyára érkező összeg marad kedvezményes adózású. Az öngondoskodás (például az önkéntes egészség- vagy nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás) után többet kell adózni.

Tízből kilenc dolgozó rosszabbul jár a cafeteria megszüntetése miatt

2019-től a cafeteriából egyedül a SZÉP-kártya marad meg, minden más megszűnik. Köztük az Erzsébet-utalvány, a bérlet és az iskolakezdési támogatás is.A Cafeteriatrend nevű szakértői magazin több mint 550 munkáltatóval készített, nem reprezentatív felméréséből az derült ki, hogy tízből kilenc alkalmazott járhat rosszul 2019-től, mert egyes vállalatok minden kárpótlás nélkül szüntetik majd meg a cafeteriát.