Trump tényleg kivezényelte a hadsereget a mexikói határhoz

Bekeményített.

Az Egyesült Államok több mint 5200 katonát küld a mexikói határra, hogy támogassák Donald Trump amerikai elnöknek a határ biztosítását célzó erőfeszítéseit - jelentette ki Terrence O'Shaughnessy tábornok, az Egyesült Államok északi parancsnokságának vezetője hétfői sajtótájékoztatóján. A tábornok kiemelte, hogy az amerikai-mexikói határra küldendő katonák egy része fel lesz fegyverezve.

"Úgy gondolom, az elnök világossá tette, hogy a határ biztonsága nemzetbiztonsági kérdés" - hangsúlyozta O'Shaughnessy. Trump ismételten hangsúlyozta, hogy nem engedi be az Egyesült Államokba a Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból származó menekültek - eltérő becslések szerint 3500-7000 fős - karavánját.

Eddig nem tudták megállítani a közép-amerikai menekülteket

Az Egyesült Államok irányába menetel egy nagyjából ötezer főből álló tömeg, akik már áttörték a mexikói határt, a hatóságok nem tudták feltartóztatni őket. A menekültek az észak-hondurasi San Pedro Sula városából indultak, körülbelül háromezren, azóta nőtt a számuk. Mexikó később a Guatemalával közös határt megnyitotta a nők és gyerekek előtt.