Szávay István ismét feljelentést tesz a CÖF félmilliárdos állami támogatása miatt

Polt Péternek megint döntenie kell.

Szávay István felszólalásban tételesen végigvette az elmúlt évek CÖF-ös botrányait.

  • A Fidesz házi civil szervezete 2016 végén több mint félmilliárd forintot kapott a Magyar Villamos Művektől (MVM),
  • ezután elindult a CÖF bohócos plakátkampánya Vona Gábor lejáratására és összemosására azzal a Gyurcsány Ferenccel, akivel a Fidesz együtt szavazta le a Trianon-emlékévet nemrég,
  • a CÖF 2017. május 10-én nyilvánosan letagadta, hogy kaptak volna közpénzt 2010 és 2016 között,
  • azonban már másnap lebuktak, mert az Átlátszó bebizonyította, 508 millió forintos támogatás érkezett az MVM-től,
  • de nem álltak le az álcivilek, ezután azt hazudták, hogy a 100 százalékban állami tulajdonban álló MVM-pénz nem közpénz.

Ekkor lendült akcióba Szávay István:

Később kiderült az is, nem az MVM-ben, hanem Rogán Antal propagandaminisztériumában döntöttek a támogatásról, és a választások után 4 nappal aztán a bíróság engedett, és az Átlátszó beletekinthetett a szerződésekbe, sőt többé már nem volt titok az sem, hogy az 508 millió forint oroszlánrészét, mintegy 443 millió forintot összesen 4 darab, összesen mintegy 7 percnyi amatőr kisfilm készítésére és reklámozására költötték el amellett, hogy Brüsszel-ellenes brüsszeli tüntetéseket finanszíroztak. Ráadásul mind a négy kisfilm ugyanazzal az egy perces felvezetővel kezdődik, tehát igazából 4,5 percre költöttek el ennyit az MVM-nél a propagandaminiszter utasítására - idézte fel felszólalásban Szávay István.

"Csak összehasonlításképp, a legjobb élőszereplős kisfilm kategóriában Oscar-díjat nyert Mindenki című alkotást percenként 400.000 forinttal támogatta a Filmalap, ezzel szemben a CÖF filmjei percenként 98.400.000 forintjába került az adófizetőknek, azaz 246-szor drágábbak voltak"

- érzékeltette a különbséget a jobbikos politikus.

Döbbenetesnek és felháborítónak nevezte ezt a fajta pofátlanságot, ezért mai napon ismét feljelentést tesz csalás, sikkasztás, hűtlen kezelés miatt az MVM vezetői ellen.

"Ők ugyanis annyira hülyének néznek bennünket, hogy ezt gondolják, simán bevesszük majd, hogy azt a 443 millió forintot négy amatőr videóra költötték el és nem a bohócos plakátkampányukra, ami a Jobbik elleni fideszes rágalomhadjárat első lépése volt"

- szögezte le Szávay István.

A kormány részéről Fónagy János államtitkár válaszolt, aki amellett, hogy bevallotta, nem látta a CÖF-filmeket (akkor kinek készültek?), és csak jobbikozással, illetve sorosozással tudott csak válaszolni. (Zárójelben jegyezzük meg, a régi fideszes mamelukoknak meggyűlik a baja a parlamentben a Rogán-kommünikékkel. Tegnap Tállai Andrásnak nem sikerült rendesen felolvasnia a papírra vetett Jobbikkal szembeni központi kommunikációt, ma pedig Fónagy zavarodott bele a szövegbe. Ilyeneket sikerült például közölnie: a Jobbiknak papírja van arról, hogy százmilliókat kapott különböző oligarchiától).