Pakisztánt megbénítva követelik az iszlamisták a keresztény asszony kivégzését

Ászija Bibit istenkáromlásért ítélték halálra.

Pakisztánban zárva tartanak az iskolák, a hivatalok, az üzletek, akadozik a közlekedés, miután a tüntetők a nagyobb városokban autópályákat és vasútvonalakat torlaszoltak el. Az Iszlámábádba vezető négy út közül hármat a Tehrík-i-Labbaik Pakisztán (TLP) aktivistái eltorlaszoltak, és nem engedik át a járműveket. Az aktivisták gépkocsikat gyújtanak fel és boltokat fosztogatnak. Iszlámábádban és Lahorban pénteken leállították a mobiltelefon-szolgáltatást is – tájékoztat a magyar állami hírügynökség.

A kormány erőfeszítése, hogy tárgyaljon a helyzet megoldásáról a tüntetéseket szervező TLP nevű iszlamista párt vezetőivel, péntekre virradóra zsákutcába jutott. A TLP vezetője, Hadim Rizvi pénteken megerősítette, hogy megszakadtak a kormánnyal folytatott tárgyalások, és ígéretet tett a tüntetések folytatására.

A tüntetések szerdán kezdődtek, miután a legfelsőbb bíróság elrendelte a 2010 óta halálsoron lévő Ászija Bibi szabadon engedését.

Nem hagyjuk abba, amíg a halálos ítéletet eltörlő bírákat fel nem mentik, és Bibit nem akasztják fel

– mondta támogatóinak Rizvi Lahorban.

Rizvi követei azt kérték a kormánytól, hogy a nő ne hagyhassa el az országot, Favad Sodri tájékoztatási miniszter viszont az közölte, hogy a kabinet nem fogad el semmilyen diktátumot.

XXI. század: nem akasztják fel, de menekülnie kell a keresztény nőnek Pakisztánból

Az MTI szerint a család ezt azután jelentette be, hogy radikális iszlamisták már második napja tüntetnek a szabadlábra helyezési ítélet ellen, a többi között útlezárásokkal és autógumik égetésével."A tüntetések megkezdődtek (Mohamed) próféta iránti tiszteletért. Meg fogunk halni érte. Nem fogunk meghátrálni"- fogalmazott közleményében a Tehrik-i-Labbaik (TLP) pakisztáni iszlamista mozgalom.

A családanyát annak idején azért jelentették fel, mert állítólag sértő megjegyzést tett Mohamed prófétára. Istenkáromlásért 2010-ben rövid tárgyalás után halálra ítélték. Egy lahori főbíróság 2014-ben jóváhagyta a korábbi ítéletet. A nő és a családja végig kitartott az ártatlansága mellett.

Az ügy nagy visszhangot keltett világszerte, annak idején XVI. Benedek pápa is kérte a nő szabadon bocsátását. Pakisztánt erősen megosztotta az ítélet, két politikust, akik segíteni akartak az asszonynak, meggyilkoltak.

Gulam Musztafa ügyvéd, aki a Bibit annak idején istenkáromlásért feljelentő pandzsábi papot képviselte, kérte a legfelsőbb bíróságot, hogy a bírák vonják vissza a Bibi szabadlábra helyezésére vonatkozó döntést. A bíróság nem közölte, mikor fogadják be a kérvényt, de a folyamat tovább késleltetheti a nő szabadon bocsátását.

A hatóságok közölték, hogy fokozták a biztonsági intézkedéseket a büntetés-végrehajtási intézmény körül, ahol Bibit őrzik. A börtönt nem nevezték meg. Csütörtökön büntetés-végrehajtási vezetők közölték, hogy a múlt hónapban előállítottak két foglyot, akik meg akarták fojtani Bibit. A két férfi kihallgatása jelenleg is folyik.

A nő családja csütörtök estig várta Bibi szabadon bocsátását. Férje október közepén tért vissza Nagy-Britanniából a gyerekekkel, és várják az elengedését, hogy együtt utazzanak el Pakisztánból. A család nem közölte, hová kívánnak utazni, Franciaország és Spanyolország ajánlott fel nekik menedékjogot.