Rendkívüli fellebbezés Szőcs Zoltán és Beke István ügyében

A román jogállmiság lépróbája.

Szőcs Zoltán ügyvédjének elmondása szerint az indoklás áttanulmányozása után egy olyan lehetőség áll fenn, amely ritka számba megy jogi körökben. Az végzésbenleírtak alapján a napokban sor kerül egy semmitő fellebbezés benyújtására. A semmiségi óvásra vonatkozó kérésben arra hivatkoznak, hogy a cselekmény nincs előírva a büntető törvényben, mivel a terrorizmus vádjának az alapfeltételei sem teljesülnek. A Legfelső Semmitő- és Ítélőszék bírói testülete fogja megvizsgálni a folyamodványt, amelyben a fent leírtak alapján kérik az ítélet hatályon kívül helyezését és az ügy újratárgyalását. 

A család és az ügyvéd szerint az biztos, hogy ez az óvás is a román jogállamiság légpróbája lesz, hiszen ha jogállamról beszélünk a két férfi szabadsága kell legyen a garancia.

Holnap reggeltől Erdélyben bárkit elhurcolhatnak?

Több százan gyűltek össze Románia Nagykövetsége előtt Budapesten, hogy tiltakozzanak a Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 5-5 év börtönbüntetéssel sújtó koncepciós eljárás ellen. A felszólalásokban arra irányították rá többek közt a közvélemény figyelmét, hogy ez az ügy nem csupán két ártatlan székely vármegyés meghurcolásáról szól, hanem egy üzenet a román hatalom részéről az autonómiatörekvések ellehetetlenítéséért.