"A globális klímaváltozás a migráció egyik legfőbb oka"

Bana Tibor, a Jobbik alelnöke államok közötti összefogást sürgetett Bécsben.

A politikus az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának alelnökeként képviseli Magyarországot, beszédében elmondta: a migráció kapcsán elsősorban azokon a területeken kell megoldásra törekedni, ahol nagyobb a tagállamok közötti egyetértés, például a Frontex megerősítése és a külső határvédelem, illetve a származási országokkal történő megegyezés.

„A 21. század egyik legnagyobb kihívása az illegális, tömeges migráció. Jelenleg Európa nem áll készen egy újabb, jelentős migrációs hullámra. Miközben próbáljuk megállítani vagy legalábbis visszafogni az illegális migráció áramlását, fel kell ismernünk, hogy ez az ügy szétszakítja az Európai Uniót”

- fogalmazott a Jobbik politikusa.

Hozzátette:

„Helyre kell állítanunk a schengeni határokat és véget kell vetnünk a belső határellenőrzésnek, hogy újraépítsük a bizalmat a tagállamok között.”

Bana Tibor arról is beszélt, hogy közben keményebben kell lecsapni az embercsempészekre és más bűnözőkre, akik üzletnek tekintik az illegális migrációt.

„A tagállamoknak, sőt a harmadik országoknak is olyan törvényeket kell hozniuk, amelyek elriasztják az embercsempészeket”

- mondta.

A Jobbik politikusa szerint hosszú távú tervekre van szükség, a globális klímaváltozás a migráció egyik legfőbb oka, és ezt a jelenséget nem lehet csupán néhány év alatt megállítani. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a gázkibocsátás csökkentése és a harmadik országokból érkező tömeges migráció kezelése lesz a következő évek kulcskérdése.

„Ezeket a problémákat nem tudják az egyes országok megoldani, sőt mi több, egyedül az Európai Unió sem. Ki kell állnunk és együtt kell cselekednünk, hogy meggyőzzünk más államokat és politikai erőket, hogy konkrét intézkedéseket hozzanak mindkét kérdésben”

- szögezte le bécsi beszédében Bana Tibor.

(A jobbikos politikus teljes felszólalása angolul elolvasható a honlapján.)