Így lehet Paks 2-ből Nagymaros 2

Okozhatja-e az Orbán-kormány vesztét az atomerőmű szerződése?

Ahogyan lapunk is megírta, Mártha Imre, az Magyar Villamos Művek volt vezetője éles hangú levelet írt Süli János paksi beruházásért felelős miniszternek, amelyben többek között bírálta a hitelszerződést, az engedélyeztetést, a beruházás társadalmi támogatottságának hiányát, valamint a gazdaságtalanságot, sőt, a beruházásról szóló szerződést "orosz diktátumnak" nevezve.

Volt MVM-vezér: A paksi szerződés „egy orosz diktátum lett"

Levelet írt Mártha Imre, az MVM volt vezetője Süli János paksi beruházásért felelős miniszternek, melyben éles kritikával illeti a szerződést. Az írást a hvg.hu hozta nyilvánosságra.A felelősen gondolkodó szakemberek szeretnék, hogy ne úgy vonulj be a történelembe, mint a modern kori „Paks-Nagymarosi" Miniszter

A Jobbik szerint Paks 2 az Orbán-rendszer csúfos bukását fogja okozni, ha nem tudnak úrrá lenni a beruházás körül kialakult és egyre fokozódó fejetlenségen. Mint írják: 

"Hiába vitetik el a hírek szerint a balhét a kormány egyetlen szakértő tagjával, Süli János bővítésért felelős miniszterrel, a kialakult helyzet elsősorban nem az ő felelőssége. Ellenben hibáztak és szándékos hazaárulást követtek el mindazok, akik tudomással bírtak arról a szerződés megkötésekor, hogy azokkal a feltételekkel a megvalósítás a lehetetlen határát súrolja".

A párt szerint "cselekedetükkel beletaszították hazánkat egy szerződés megkötésébe, ami egy egyoldalú politikai diktátum volt az erősebb fél által kikényszerítve".

A legnagyobb ellenzéki párt szerint ahhoz, hogy Paks 2 ne váljon a Bős-nagymarosi vízlépcsőhöz hasonló kudarccá, haladéktalanul felül kell vizsgálni a megvalósítás körülményeit, hogy mihamarabb egy társadalmi konszenzuson alapuló, szakmailag és politikailag egyaránt felelős döntést lehessen hozni.

A Jobbik ezért kezdeményezni fogja, hogy ezt a döntést ne a kormány, hanem az Országgyűlés hozza meg, egy szakértőkből és képviselőkből álló parlamenti bizottság vizsgálatát követően - olvasható a párt keddi közleményében.

Süli az MVM-vezér leveléről: érdemi információ birtokában a kormány van

Kihelyezett ülést tartott Pakson az Országgyűlés Költségvetési Bizottsága, melyen részt vett Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter. Ezen téma volt az a levél, melyet Mártha Imre, az MVM volt vezetője írt Sülinek a paksi bővítés kapcsán.