Volt MVM-vezér: A paksi szerződés „egy orosz diktátum lett”

Szakmai vitát szeretne, mielőtt egy „újabb Duna-kör” mozgalom elsöpörné a beruházást.

Levelet írt Mártha Imre, az MVM volt vezetője Süli János paksi beruházásért felelős miniszternek, melyben éles kritikával illeti a szerződést. Az írást a hvg.hu hozta nyilvánosságra.

A felelősen gondolkodó szakemberek szeretnék, hogy ne úgy vonulj be a történelembe, mint a modern kori „Paks-Nagymarosi” Miniszter

– írja Mártha, aki levelét „Tisztelt Miniszter Úr! Kedves Jani!” megszólítással kezdi, ugyanis 2009-ben Mártha nevezte ki Sülit a Paksi Atomerőmű vezetőjévé. Az írás öt pontban taglalja a legfontosabb, még az első kapavágás előtt orvosolandó problémákat.

Mártha szerint a Paks 2 hitelszerződés magyar oldalról fércmunka, silány, nem a magyar érdekeket tartja szem előtt, ami az engedélyeztetésnél is megbosszulja majd magát. Mint fogalmaz, a miniszter irodájában „jelenleg lévő szerződéskupac egy orosz diktátum lett”.

Az MVM volt vezetője kiemeli, a Roszatom nemcsak az engedélyeztetésben, a gyártásban sem tudja majd az uniós szabványokat. Felteszi a kérdést: „mit kezdjünk egy mutatós, ámde orosz szabványok szerint felépített atomerőművel, amit itthon az EU-ban nem lehet majd jogszerűen üzemeltetni? Kilépünk az EU-ból, hogy be lehessen kapcsolni?”

Úgy véli, a Paks1 és Paks 2 közti támogatottsági szakadék óriási, egy hangulathullám bedöntheti a beruházást. „Minél később következne be ilyen, annál nagyobb lenne a Bős-Nagymaros jellegű kár és veszteség” – teszi hozzá Mártha.

A szakember a gazdaságosságot is kétségbe vonja. Azt írja, a Paks 2 által termelt áram költsége magasabb lesz a tervezettnél, ezért újra kell számolni az üzleti tervet. Szerinte Paks 1 üzemidejét a 2040-es évekig ki lehet tolni, ami minimális befektetést igényel. Gondnak jelöli meg, hogy nincs és nem is lesz megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű víz a Dunában Paksnál, ezért „azonnal át kell terveztetni a Paks 2 terveket”, még mielőtt „egy újabb Duna-kör jellegű környezetvédelmi mozgalom” indul el.

A Duna vízhiánya miatt csökkentik Paks termelését is

Az elmúlt időszak alacsony dunai vízállásának köszönhetően az erőmű hűtővízrendszeréhez tartozó szivattyúk szűrői nagyobb szennyezőanyag-terhelésnek voltak kitéve - írták.Emiatt szerdán a 3. és 4. blokkhoz tartozó 2-2 turbinát egyenként 62,5 megawattal leterhelik. A teljesítménycsökkentés után a szakemberek hozzákezdenek a szűrők tisztításához, amellyel előreláthatóan még szerdán végeznek. Ezután a két reaktorblokkot névleges teljesítményre terhelik fel.

A hvg.hu birtokába került levél teljes terjedelmében itt olvasható el:

Sülinek vége?

Ezzel párhuzamosan a 24.hu arról ír, Süli Jánost meneszthetik miniszteri posztjáról. Ennek oka a portál szerint a beruházás időbeli csúszása, mely már a legutóbbi Orbán–Putyin-találkozón is téma volt. A legutóbbi, nem cáfolt értesülések szerint Paks 2 átadása akár 2032-ig is elhúzódhat.

Népszava: akár 2032-ig is csúszhat Paks 2 átadása

A lap úgy tudja, az eredetileg 2023-ra tervezett, majd később 2024-26-ra tolt átadás további csúszása komoly feszültségeket okozott, a legutóbbi Putyin-Orbán találkozó valódi témája a kérdés tisztázása volt.A lap azt írja, a legnagyobb felelősség a kivitelezést végző, orosz állami Roszatomot terheli, de 30 százaléknyi sara lehet a magyar állam tulajdonában lévő beruházónak, a Paks II Zrt.-nek, de kiveszi a részét az engedélyeket kiadó Országos Atomenergia Hivatal is.