A Délvidék elcsatolását ünnepelte a VMSZ

Igen, ez a magyar párt. Elvileg. 

Újvidéken a Nemzeti Színházban került sor a vajdasági tartományi parlament díszülésére az 1918 november 25-én, a szerb megszállás alatt álló városban tartott "népgyűlés" századik évfordulóján. Ekkor mondták ki a régió "csatlakozását" a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz (1929-től Jugoszlávia).

A tartományi parlament júniusi döntésének értelmében ez a "Vajdaság Napja". A délvidéki magyarság számára tragikus dátum ünneppé nyilvánítását a VMSZ is megszavazta - ellentétben nem csak a VMDK-val és a Magyar Mozgalommal, de a szerb autonomistákat tömörítő Ligával is, akik elutasították a javaslatot. 

Magyarellenes gyalázat - Mostantól Délvidék elcsatolásának napja a Vajdaság hivatalos ünnepe

"Megtörtént a magyarellenes gyalázat."-fogalmazott a Délhír, miután kedden délután a VMSZ teljes frakciója - Pásztor István, Kormányos László, Bagi Bojan, Patyi Lajos, Pelt Ilona, Erdély Lenke, valamint a tartományi kormány tagjaként Nyilas Mihály - támogatta a magyarokat sértő ünnepnapról szóló javaslatot.

A mai ünnepségen a DélHír cikke szerint 

jelen volt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is,

hogy megtapsolhassa többek között az egykori magyargyűlölő csetnik, Aleksandar Vučić elnök „szerb-magyar testvériségről” szóló, a legedzettebb hipokritamétert is kiakasztó beszédét. 

A „Vajdaság Napjának” november 25-ére helyezését a Jobbik júniusban „gyalázatnak”, a VMSZ általi támogatását pedig „nyílt nemzetárulásnak” nevezte. Nincsenek jobb véleménnyel a mai nap eseményeiről sem. 

Szávay István, a párt szakpolitikusa felháborodásának adott hangot, hangsúlyozva, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség sokadik ilyen húzásáról van szó. 

"Pásztor Istvánék korábban arról beszéltek, hogy bár megszavazták az ünnepnapot, de számukra valójában soha nem lesz ünnep november 25-e. Nos, ezek szerint mégis. Még ma írásbeli kérdésben fordulok a magyar kormányhoz, érdeklődve, hogy mit gondolnak arról, hogy a Fidesz helyi fiókszervezeteként működő VMSZ Délvidék elcsatolását ünnepli”

 - mondta az országgyűlési képviselő.