Kolozsvárott „Iancu de Hunedoarával” és „Matei Corvinnal” ünnepelték Erdély elrablását

A román polgármester magyarellenes performansszal hergel.

Emil Boc kolozsvári polgármester az ottani Nemzeti Színházra vetített fény- és hangjátékkal ünnepelte a gyulafehérvári nemzetgyűlés századik évfordulóját. A digitális művészet impozáns alkotása valóban szemet gyönyörködtetőnek tűnik, kár, hogy valósággal tocsog a magyargyűlölettől.

Az alkotás története szerint ugyanis a magyarokat jelképező zöld király elvette Erdély szívét, és bezárta a kertjébe. Azt a földet, amely olyan nagy románokat termett mint Iancu de Hunedoara (Hunyadi János) vagy Matei Corvin (Mátyás király). Végül a földet kiszabadította a zöld király (értsd: a magyarok) kezéből Horea, Closca, Crisan meg Avram Iancu.

A videót Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári elnöke osztotta meg Facebook-oldalán az alábbi megjegyzéssel:

Emil Boc centenáriumi ünnepsége. A Nemzeti Színházra vetített science fiction-be illő történetben a magyarokat szimbolizáló zöld császár ellopja Erdély szívét és azt Horea, Closca, Crisan és Avram Iancu kell megmentse. De van benne más is, ennyire telik. Megkérdezném Bocot édesanyja hogylétéről…

Mi azt ajánljuk kedves Olvasóinknak, olvassák el újra Balogh Gábor kollegánk kiváló publicisztikáját!

Száz év magány - december elsejei Közép-Európa-sirató

100 évvel ezelőtt ilyenkor már robogtak a vonatok a Bánságból, Szatmárból, Biharból, Máramarosból, Partiumból, a Barcaságból, és a Mezőségből Gyulafehérvár felé. A vagonokat a pacifizmusba ájult budapesti kóklerkormány biztosította, a kocsikban pedig csak román szót lehetett hallani. Siettek a Nagy Nemzetgyűlésre, ahová minden románok királya szólította őket.