Könnygázas oszlatás volt a sárgamellényesek párizsi tüntetésén

Emmanuel Macron francia államfő lemondását követelik.

A sugárútra vezető egyik utcába betömörült embereket fél 11 óra körül könnygázzal oszlatták szét a rendőrök, a tüntetők egy része válaszul megdobálta a rendőröket. Később is történtek hasonló összetűzések a mellékutcákban egy-egy csoport és rendőrök között.

Az incidensek után a rend helyreállt, az emberek viszonylagos nyugalomban folytatták a fel-le sétálást a sugárúton, amelyet nagy erőkkel biztosít a rendőrség.

A tüntetésnek nincsenek vezetői és hangadói, az emberek kisebb csoportokban menetelnek, időnként skandálva Emmanuel Macron államfő lemondását követelik. A rendőrök nem engedik őket a sugárút végén a Concorde tér, az elnöki hivatal felé menni, amelynek környékét teljesen lezárták. Megállni sem engedik az embereket, a csoportosulásokat azonnal oszlatják.

Edouard Philippe miniszterelnök a belügyminisztériumban tett látogatásán arról tájékoztatott, hogy délelőtt 481 előállítás történt és 211 embert őrizetbe vettek, mert azzal gyanúsíthatók a náluk talált tárgyak alapján, hogy erőszakra és szándékos, csoportosan elkövetett összetűzésekre készültek. Nagy számban állítottak elő olyanokat is, akik nem tudták magukat igazolni.

Délig a prefektúra tájékoztatása szerint 514 előállítás történt, 272-en vannak őrizetben. A szám már most magasabb, mint az egy héttel ezelőtti, az egész városra kiterjedő zavargások után. December 1-jén 412 embert állítottak elő.

Országszerte 89 ezer, Párizsban 8 ezer rendőr van készenlétben, és az utcákra vezényelték a csendőrség tucatnyi páncélozott járművét is.

Elbarikádozva várja Franciaország a sárgamellényesek minden eddiginél nagyobb megmozdulását

Franciaország és főleg Párizs szó szerint elbarikádozta magát a francia kormány szociális és adópolitikája ellen tüntető sárgamellényes mozgalom szombatra meghirdetett újabb tiltakozónapja előtt. A politikai pártok, a rendőri szervek és maguk a tüntetők is elsősorban a "professzionális rendbontók" provokációitól és szándékos rendbontásaitól tartanak - olvasható az MTI összefoglalójában.