Szanyi Tibor: az EP mindenről tud, és nagy többséggel fogja ezért elítélni a Fideszt

A veterán szoci szerint a Jobbikkal való együttműködés nem egy árnyaltabb stratégia kivitelezése.

Az EU-ban tudnak-e már arról, mi történik jelenleg a magyar köztévénél? Van-e kint ennek valami hírre?

Már itt a helyszínen is több európai testülettel vettük föl a kapcsolatot. Egyebek mellett az EP szocialista frakciója ezekben a percekben adja ki a vonatkozó közleményét. Ettől függetlenül még a délután folyamán kiutazom Brüsszelbe, hogy személyesen tájékoztassam a különböző EU-s testületeket, főként az EP illetékes testületeit. Illetve igyekszem mozgósítani is a nemzetközi nyomásgyakorlás érdekében. Mert az semmilyen magát jogállamnak nevező helyen nem fordulhat elő, hogy egy állami intézmény fegyveres őrei képviselőket ütlegeljenek, nőket gyalázzanak.

És akár informálisan formában is, de van a Néppárthoz kontakt?

Van, persze. Szerintem a Néppárt is érzékeny ezekre a dolgokra, én egyáltalán nem gondolom azt, hogy ez ügyben a Fidesz pártjára állnának, de hogy mennyire szállnak a Fidesszel szemben, az egy egészen másik kérdés. Viszont az egészen biztos, hogy egy nagyon-nagyon nagy többség lesz az EP-ben, amely el fogja azt ítélni, hogy az EU egy tagországában egy állami alapítvány saját fegyveresei ütlegeljenek képviselőket. Rászorítással az én esetemben is megvalósult a fizikai erőszak.

Hova tud ez demonstrálás kicsúcsosodni? Engedni fog a hatalom?

Azért csináljuk, hogy egy idő után engedjenek! Nyilvánvaló, a fizika törvényei szerint minél nagyobb a nyomás, minél sérülékenyebb egy adott test, annál hatékonyabb a megtörés. Azt gondolom, hogy a Fidesz ma már messze nem olyan erős. Végig azt éreztem itt, hogy fogalmuk sincs, mit kéne csinálniuk, tanácstalanok, a nyers erőszakon kívül mással az ég világon nem tudtak előállni. Itt van a tévészékházban a magyar Országgyűlés 10 százaléka, több mint 20 képviselő, és a biztonsági szolgálaton kívül senki nem állt szóba velük.

Ön már sokat látott veterán politikus, ahhoz mit szól, hogy az MSZP-től a Jobbikig együtt vannak a képviselők odabent?

Én ezt nem tekintem politikai együttműködésnek, ez nem valami árnyaltabb stratégiának a kivitelezése. Itt konkrétan arról van szó, hogy tegnap kint volt több tízezer elégedetlen ember az utcákon, pártállástól függetlenül, és az, hogy az ő hangjukat hogyan tudják a politikusok felhangosítani, az egy technikai kérdés.

(Címlap- és borítókép: Harmati András - Alfahír)