Kihirdették a rabszolgatörvényt a Magyar Közlönyben

Gyors volt.

Tegnap este a Magyar Közlöny idei 207. számában kihirdették a Munka törvénykönyvének módosítását, melyet a köznyelv már csak rabszolgatörvény néven emleget.

A vitatott körülmények között (a levezető elnök nem a pulpitusról, hanem a padsorokból irányított, a szavazógépek pedig képviselői kártyák nélkül is működtek), a fideszes és KDNP-s képviselők által megszavazott, az ellenzékiek által egyöntetűen elutasított jogszabályt Áder János tegnap délután írta alá. A pofátlanság netovábbja, hogy az államfő ezek után boldog karácsonyt kívánt a magyar munkavállalóknak.

Boldog karácsonyt, magyar dolgozó!

És igen, aláírta. Gondolkodás, megfontolás és megfontolásra visszaküldés nélkül. Cinikusan, díszes karácsonyi borítékba csomagolva. Ez az üzenete ma a nemzet egységét jelképező köztársasági elnöknek, Áder Jánosnak a magyar dolgozóknak: nesze melós, boldog karácsonyt, csütörtökön mehetsz vissza dolgozni. Ugyanakkor - és most minden cinizmus nélkül mondom - Áder János gondolhatja úgy, hogy ez a törvény jó.

A törvényjavaslat elfogadása tiltakozáshullámot váltott ki az országban és az egzisztenciális okokból külföldre költözött magyarok körében is. A szakszervezetek pedig országos sztrájkot helyeztek kilátásba.

"Kaszák, kapák kiegyenesednek" - felhúzták magukat a szakszervezetek Áder döntésén

Hiába kérték a szakszervezetek, ma mégis aláírta Áder János a rabszolgatörvényt. "Kaszák kapák kiegyenesednek, innentől kezdve a sztrájk szervezése még intenzívebbé válik." - foglalta össze tömören az Indexnek véleményét Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) alelnöke, a vegyipari és energiaipari dolgozókat tömörítő VDSZ elnöke arra.