Kiderülhet, megyénként hány vendégmunkás érkezett hazánkba az elmúlt évben

A minisztérium szerint Vas megyében tavaly 395 munkavállalási engedélyt adtak ki ukránoknak.

Legalábbis, ha Varga Mihály pénzügyminiszter érdemben válaszol az LMP-s Ungár Péter írásbeli kérdésére. A politikus emlékeztette a tárcavezetőt, hogy a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal legfrissebb statisztikája szerint idén 150 százalékkal több külföldi érkezett Magyarországra munkavállalás céljából, mint egy évvel ezelőtt. Míg tavaly a tartózkodási engedélyért folyamodók harmada érkezett munkavállalási, jövedelemszerzési céllal Magyarországra, idén ez már az igénylők több mint felére volt igaz.

Egyébiránt elképzelhető, hogy valóban megtudjuk, hogy megyénként lebontva mennyi vendégmunkás lehet az országban.

Korábban ugyanis a Pénzügyminisztérium azt közölte Ungár Péterrel, hogy

2018. január 1. és december 10. között Vas megyében 395 munkavállalási engedélyt adtak ki ukrán állampolgárok számára,

dacára annak, hogy a KSH adatai szerint 2018 harmadik negyedévében ebben a megyében volt a legmagasabb a foglalkoztatás szintje az országban.

Bodó Sándor államtitkár akkor hangsúlyozta, hogy a kormány a munkaerőhiányt nem vendégmunkásokkal kívánja orvosolni, hanem a magyarok foglalkoztatását és képzését tekinti elsődlegesnek, illetve a külföldiek felvétele kontrollált keretek között zajlik.

Persze az egy másik kérdés, hogy ez hogy valósul meg a valóságban.

Ahogy arról Ungár Péter is tájékoztatta a minisztériumot még decemberben: a nyugat-magyarországi, többek között a Vas megyei cégek háromnegyede munkaerőhiánnyal küszködik, mivel sok tízezren a közeli Ausztriában vállalnak munkát a tisztességes megélhetés céljából. Vas megyében ezrével jelentek meg ukrán vendégmunkások, akik sokszor iskolákban, kollégiumokban vannak elszállásolva, a nyelvet nem beszélik, kommunikálni nem tudnak senkivel - írta a politikus.

Ukrán vendégmunkások laknak egy Vas megyei általános iskolában

A Nyugat.hu információi szerint a Nagysimonyiban található általános iskolát munkásszállóvá alakították át. A falu polgármestere a lap kérdéseire azt mondta, hogy nagyjából tíz éve nem működik az iskola, a gyerekek Celldömölkre és Sárvárra járnak.Egy sárvári cég szállást keresett az ukrán dolgozóinak, ezért úgy döntöttek, hogy a kihasználatlan épületet 11 szobás, körülbelül 40 férőhelyes szállássá alakítják.