Sneider: Együtt lehet működni, ha mindenki elhagyja a legszélsőségesebb elképzeléseit

Szembe kell nézni a múlttal.

A politikus a hosszabb eszmefuttatásában kitér arra, hogy pártja álláspontja egyértelmű a Fidesszel szemben, ennek „lényegét a Jobbik kongresszusa által egyhangúlag elfogadott Nemzeti Ellenállás Nyilatkozata pontosan tartalmazza”. Azonban eddig nem volt teljesen nyilvánvaló, hogyan is viszonyul a Jobbik a baloldali, zöld és liberális pártokhoz.

A decemberben indult tüntetéssorozat egy platformra helyezte a pártot ezekkel az ellenzéki erőkkel. A rabszolgatörvény volt az „utolsó csepp a pohárban”, ami megkövetelte, hogy „végérvényesen megváltozzon az ellenzéki hozzáállás az Enyveskezű rendszerével kapcsolatban.”

A pártelnök felidézte az elődje által is sokat emlegetett kiegyezést, aminek tavalyi 150. évfordulójára négyrészes írással emlékezett és aminek központi eleme, a társadalmi megbékélés szerinte az elmúlt hetekben elementáris erővel tört elő a társadalom legszélesebb rétegei felől.

„A Jobbik a kezdetektől fogva egy igazságos, esélyegyenlőségen, a tehetségek kibontakozásán alapuló társadalmat szeretne megvalósítani. Tulajdonképpen azt szeretnénk, amit harminc éve megígértek nekünk, szüleinknek és nagyszüleinknek, és amelyből aztán gyakorlatilag semmi sem teljesült: szociális piacgazdaságra épülő demokráciát”

– írja Sneider, aki szerint pártja álláspontja továbbra sem változott és egy konzervatív értékrendű demokráciát kívánnak létrehozni,

„egyszerre modern és konzervatív, a hagyományokat tisztelő kormányzást megvalósítani.”

„Az ország jövője szempontjából a kérdés most az, meg lehet-e találni a minimális közös pontokat a nemzeti radikalizmus, konzervativizmus, jobboldaliság, baloldaliság és liberális gondolkodás között?”

-teszi fel a kérdést, amire azonnal meg is adja az igenlő választ, azzal a kitétellel, hogy az ideológiák képviselőinek az összefogás érdekében legszélsőségesebb elképzelésikről le kell mondaniuk.

Erről pedig azért érdemes lemondani, mert ha

„Magyarországot nem állítjuk meg azon a gazdasági, demográfiai és politikai lejtőn, mely a legújabb autoriter rezsim országvesztő tevékenysége miatt felgyorsult, akkor ennek a következménye - az Enyveskezű és családtagjai, szűk baráti köre kivételével - mindenki számára rendkívül szörnyű lesz.”

A Jobbik elnöke hozzáteszi, hogy pártja továbbra sem hajlandó azokkal közösködni „akik az elmúlt harminc évben részt vettek az ország tönkretételében, közreműködtek a közpénzek maffiaszerű megcsapolásában, gyarapítva saját vagy családtagjaik mesés vagyonát.”

(Fotó: Béli Balázs/Alfahír)