Ebbe a buliba most nem hívták meg Orbánt: Jaroslaw Kaczynskival találkozik Matteo Salvini

Olasz-lengyel közeledés.

A találkozó egyik legfontosabb célja az lehetett, hogy az olasz politikus megpróbálja a Jaroslaw Kaczynski által vezetett lengyel alakulatot is becsábítani az általa tervezett-szervezett euroszkeptikus, sokak által szélsőjobboldaliként számontartott szövetségbe.

A Liga vezetője jó ideje nem csinál titkot abból, hogy az idei európai parlamenti választáson egy karámba szeretné terelni a Brüsszellel szemben kritikus és bevándorlásellenes jobboldali politikai erőket.

Ennek érdekében Salvini tavaly többek között már Orbán Viktor miniszterelnökkel is tárgyalt, aki nem annyira meggyőződésből, mind inkább az Európai Néppárton belüli politikai taktikázások miatt nyitva hagyta a kérdést és pozitív hangvételű nyilatkozatokban dicsérte az olasz politikus törekvéseit.

Salvini egyébként már arra is tett utalásokat, hogy megpályázná az Európai Bizottság elnöki pozícióját, mivel szerinte az unió jelenlegi vezetői elárulták az európai álmot.

Ez a mentalitás a lengyel kormánypárttól sem áll messze, a Kaczynski vezette alakulat ugyanis szintén több szuverenitást követel a tagállamoknak és megreformálná a brüsszeli központi irányítást.

A Reuters cikkének egyik legérdekesebb felvetése, hogy Salvini valószínűleg abban is gondolkodik, hogy

saját jelenlegi frakcióját, a Nemzet és Szabadság Európáját egyeítse az Európai Konzervatívok és Reformisták képviselőcsoportjával, melyben a PiS is helyet foglal.

Politikai elemzők szerint ugyanakkor a két fél közeledésének egyik legnagyobb akadálya az orosz kapcsolatok megítélése lehet. A lengyelek ugyanis hagyományosan kritikusak és bizalmatlanok Moszkvával szemben, ám Salvini és pártja az egyik leginkább Putyin-orientált politikai tényező az európai palettán (ebben egyedül talán Orbán Viktor múlja felül).

Frissítés:

Az MTI tájékoztatása szerint Salvini a Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezleten azt mondta: Európában éveken át a francia-német tengely volt túlsúlyban, Varsó és Róma azonban egy "új európai egyensúly" megteremtésére törekszik.

Az "új európai tavasz" során "a valódi európai értékek reneszánsza jön", "kevesebb lesz a pénzügy, kevesebb bürokrácia, több munka és több családügy, és mindenekelőtt több biztonság"

- fogalmazott.

Brudzinski szerint Salvinival megegyeztek: gondoskodni kell Európa "szélesen felfogott, belső és külső" biztonságáról. Aláhúzta: mindkét ország az EU szerves része, ennek biztonságát és megreformálását akarják.

Salvini arról ábrándozik, hogy néhány hónap múlva Orbánnal együtt kormányozzák Európát

Az olasz tárcavezető hangsúlyozta: „a Magyarország, illetve a magyar nép ellen tervezett uniós szankciók politikailag motiváltak és őrültséget jelentenek". Az osztrák szabadságpárti Heinz-Christian Strache kijelentette: Orbán Viktor „tiszteletet és köszönetet érdemel" azért, mert 2015-ben megvédte és biztosította az EU külső határait, amikor minden más ország ezen a téren kudarcot vallott.