Ismét több mint 100 millió forintra büntetné az ÁSZ a Jobbikot

Közben felfüggesztették a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását.

A lap szerint az ÁSZ egyelőre nem hozott végleges döntést arról, hogy tényleg újabb fizetésre kötelezi-e a legerősebb ellenzéki pártot, a jelentéstervezet viszont már létezik, amelyhez a megadott határidőn belül a Jobbik észrevételeket fűzhet.

Mint emlékezetes, a Jobbikot a 2018-as parlamenti választás előtt több mint 660 millió forintra büntette az ex-fideszes Domokos László által irányított Állami Számvevőszék.

A legerősebb ellenzéki párt az alábbi közleményben reagált a fejleményekre:

A Jobbik az igazát alátámasztó dokumentációt határidőre benyújtja majd az ÁSZ-nak

A Jobbik a héten kapta kézhez az Állami Számvevőszék jelentéstervezetét, amely egyrészt megállapítja, hogy mint jelölő szervezet szabályszerűen elszámolt a kampányra kapott állami támogatással maga és a jelöltjei után is, de másrészt azt vélelmezi, hogy a Jobbik a pártfinanszírozásra vonatkozó tilalmakat nem tartotta volna be.
 
A Jobbik biztos benne, hogy nem fogadott el a törvény által nem engedélyezett pártfinanszírozást, emellett rendelkezik azokkal a pénzügyi dokumentációkkal és érvekkel, amelyek az álláspontját alá tudják támasztani, és azt határidőre be is fogja majd nyújtani ezeket a plusz dokumentumokat és a hivatalos válaszát is az Állami Számvevőszéknek.

Lőttek a Párbeszéd és a Momentum támogatásának

Azt egyelőre nem tudni, miért, de a Magyar Államkincstár felfüggesztette a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását.

A Népszavának a Párbeszéd pártigazgatója úgy nyilatkozott: a párt legutóbb tavaly októberben kapta meg a 23 millió forintos összeget, ami nagyjából megfelel az első negyedéves támogatásnak, amelynek már meg kellett volna érkeznie.

A Momentumnál is hasonló a helyzet: a párt még októberben, alapítványuk pedig decemberben kapta meg a nekik járó pénzt. Idén az első negyedévben körülbelül 12 millió forint állami támogatásra számíthatna a parlamenten kívüli ellenzéki formáció, és nagyjából 21 millió forint járna az alapítványuknak.

Egy semmitmondó nyilatkozattal több

Az ÁSZ a kampánypénzek ellenőrzéséről kiadott mai közleményében a következőképpen kommentálta a pártokra vonatkozó intézkedéseit:

"Az ÁSZ a Momentum Mozgalom és Párbeszéd Magyarországért Párt költségvetési támogatásának felfüggesztéséről szóló tájékoztatást, valamint az ellenőrzésükről szóló jelentéstervezetet észrevételezésre már korábban megküldte a pártok közhiteles nyilvántartásban szereplő székhelyére. Az ÁSZ a két párt beérkezett észrevételeinek értékelése után a megállapításait jelentésekbe foglalja, amelyeket a lehető leghamarabb nyilvánosságra hoz a honlapján.

A további, az adatszolgáltatást a törvényi előírásoknak megfelelően teljesítő jelölőszervezetek - Demokratikus Koalíció, Fidesz - Magyar Polgári Szövetség - Kereszténydemokrata Néppárt, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Lehet Más a Politika, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Magyar Szocialista Párt, Magyarországi Németek Országos Önkormányzata - esetében az ÁSZ a vonatkozó törvényi előírás alapján észrevételezésre megküldte a jelentéstervezeteket az érintett pártoknak. Az ellenőrzött jelölőszervezetek vezetői a törvényi előírásnak megfelelően a számvevőszéki ellenőrzés megállapításaira a nem nyilvános jelentéstervezet kézhezvételétől számított tizenöt napon belül írásban észrevételt tehetnek.

Az Állami Számvevőszék az ellenőrzöttekkel kapcsolatos minden megállapítását jelentésekbe foglalja, amelyeket az ellenőrzött szervezetek észrevételeinek értékelése után a lehető leghamarabb nyilvánosságra hoz a honlapján."

A törvényi szabályozás alapján egyébként kifejezetten kapóra jön az állami támogatásokat az ellenzéktől rendkívüli szorgalommal féltő számvevőszék számára, hogy a 2018-ban is több mint 2 milliárd forintot zsebre vágó, a választáson az egy százalékot sem elért kamupártokat nem kötelező ellenőriznie:

A rabszolgahajcsár Állami Számvevőszék nem ellenőrzi a kamupártokat

A legszívesebben mindenkit a gyártósorok mellé száműző Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) nem érkezett a törvényi határidőig ellenőrzési kérelem, így nem vizsgálják azokat a nyilvánvalóan kamupártokat, melyek egy százalékot sem értek el a 2018-as országgyűlési választáson, és nem is fizették vissza a jogszabályoknak megfelelően a kampánytámogatást - nyilatkozta a szervezet a K-Monitor kérdésére.