A Médiatanács szerint sem volt rendben a Hadházyt lejárató köztévés anyag, de büntetést nem adnak

A "tényszerűség hiánya" nem ér szankciót.

Kiegyensúlyozottsági kérelem érkezett a Médiatanácshoz az M1 december 9-i Híradójának tüntetésekről szóló tudósítása miatt. Az anyagról mi is írtunk, valójában nem a demonstrációról szólt, hanem sokkal inkább Hadházy Ákos lejáratására helyezték a hangsúlyt:

Az MTVA beszámolt a székházuk előtti tüntetésről, de nem volt benne köszönet

Itt írtunk róla, hogy vasárnap délután tüntetést tartott a köztévé székháza előtt Hadházy Ákos vezetésével egy néhány száz fős csoport. A politikus az esemény végén be is sétált az épületbe, kamerák előtt olvasta fel követeléseit, például felrótta a kiegyensúlyozottság hiányát, mert többek között az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért zajló aláírásgyűjtésről sem számoltak be.

A Médiatanács elismerte, hogy a Híradó a politikus "mondatainak nem minden részét játszotta be, sőt, a bejátszásokból az sem világos, hogy ki és mit mondott", ahogy azt is, hogy a tudósítás úgy volt megvágva és szerkesztve, hogy abból téves következtetéseket is le lehetett vonni.

Egy normális országban ennyi már bőven egy elég lenne a szankcionáláshoz, de a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elutasítota a kérelmet, mert szerintük a "tényszerűség hiánya" és a "pontatlan megfogalmazás" nem sértette a kiegyensúlyozottság törvényi kötelezettségét. 

(444)

(Fotó: Béli Balázs / alfahir.hu)