Trump megtalálhatta a pénzt a falra, de a kormányzati leállásnak nincs vége

Csütörtökön ismét elbuktak a már 34 napja tartó kormányzati leállás megszüntetését és az amerikai-mexikói határon tervezett fal felépítését célzó javaslatok. A törvényhozás felső házában szűk republikánus többség van, de Trump javaslata így is 50-47 arányban elbukott, a demokraták átmeneti ötlete sem ment át, 52-44 volt a vége, mindkettőnél 60 támogató szavazatra lett volna szükség.

Trump példátlanul hosszú időre bénította meg az amerikai kormányzatot a fal miatt

Pénteken már 21. napja működik bénult üzemmódban az amerikai kormányzat, melynek 25 százalékát érintik a fizetés nélküli kényszerszabadságok, vagy a fizetés nélküli munka. Ha nem születik azonnal megoldás, történelmi hosszúságúra nyúlik a válság, márpedig az elmúlt napokban inkább távolodtak a felek az egyezségtől.

Az elnök kompromisszuma így nézett ki: a fal megépítésére kért 5,7 milliárd dollárt, cserébe három évvel meghosszabbították volna az álmodozók programot, ami a fiatal amerikai illegális migránsokat védi. A demokraták átmeneti javaslata szerint a fizetés nélkül dolgozó vagy kényszerszabadságra küldött kormányzati alkalmazottak érdekében február 8-ig biztosították volna a működés finanszírozását, addig pedig a törvényhozók tárgyalhattak volna a falról. Egyiket sem szavazták meg.

Lesz rá pénz?

A CNN birtokába viszont olyan dokumentumok jutottak, melyek szerint Trump a költségvetésen kívülről oldhatja meg a falépítés finanszírozását. 7,5 milliárd dollárt szedhet össze, ebből 3,6 milliárdot a katonai objektumok építésére szánt pénzből, 3 milliárdot a védelmi minisztérium polgári munkákra szánt alapjából és 200 milliót a belügyminisztériumi alapból. Ezt elnöki hatáskörben megteheti, nem kell hozzá költségvetési forrás elkülönítése.