Újra a ringben, teljes erőbedobással! - Interjú a NightSide zenekarral

Női/férfi énekessel előadott dallamos heavy/power Sopronból.

 - A Facebook-oldalatokon fellelhető bemutatkozásban az olvasható, hogy a zenekar gyökerei egészen 1996-ig nyúlnak vissza, NightSide néven 2001-től működik, és egy hatalmas pauza is volt a történetben. De, a lényeg, hogy 2017 elejétől újra aktív a banda, igaz már azóta is módosult a felállás. Kik alkotják jelenleg a csapatot?

 - Jakab Tamás gitáros, aki a régi NightSide egyik alapító- és állandó tagja volt a 2008-as feloszlásig, közel tízévnyi szünet után a Kiske/Sommerville projekt City of Heroes számát hallgatva hozta meg döntését, hogy újraindítja a zenekart, immáron női/férfi énekkel. A hirdetésre jelentkezett zenészek eleinte cserélődtek, majd 2017 végére kialakult a következő felállás: Jakab Tamás - gitár, Jakab Benedek - gitár, Szalai Dániel - basszusgitár, Barcza Bende - dobok, Kovács Vivien - ének, és jómagam (szintén) ének. A 2018-as bemutatkozó koncert és az akkor nyáron felvett négyszámos Angyalvér EP ezzel a tagsággal jött létre. A felvételek után Dani helyét Berec Zoltán vette át, már vele zajlottak le az őszi bulik. Majd év végén Bende jelentette be, hogy más zenei elképzelések miatt kilép a csapatból. Szerencsére pár nap alatt megtaláltuk az utódját Csóka Csaba személyében, aki az Orfeus és a Vida Rock Band dobosa volt.

 - A biográfiában az is olvasható, hogy koncerteken feldolgozásokat is előszeretettel elővesztek. Mennyi (teljesen kész) saját dal van már a tarsolyban, illetve milyen szempontok alapján választjátok ki a külföldi nótákat?

 - Az EP-n szereplő négy nóta már az őszi koncerteken is repertoár része volt. Ezen kívül csak egy saját szerzeményt játszunk, amelynek Tükör a címe. A további számoknak az év elején állunk neki. Három már teljesen kész van, csak meg kell tanulni, és ezek mellett pedig 4-5 félkész dalunk is van már. Mivel a zenekar heavy/power metalt játszik, a feldolgozásokat is ehhez a stílushoz választjuk ki. Műsorunkba Stratovarius, Hammerfall, Helloween, Nightwish, Iron Maiden számokat emeltünk be, de tervezünk még más bandáktól is továbbiakat.

 - Arra kérnélek, hogy néhány mondatban mutasd már be az Angyalvér dalait!

 - Természetesen! De előtte mindenképpen fontos kiemelni, hogy az anyagot a soproni MD Stúdióban vettük fel Schmiedl Tamás, és fia, Schmiedl Balázs segítségével. 

 Angyalvér: A címadó dal. Az eredeti verzióhoz képest sokat változott. A lassú intróban eredetileg nem volt ének, de sikerült meggyőzni a srácokat, és Vivi szerintem nagyon eltalálta az éneket. Plusz kapott egy versszakot a szóló után. A szövege az emberi bűnökről szól. Kérdés, hogy vannak e őrangyalaink? Ha igen, akkor a bűneinkért a vérükkel fizetünk. Ezzel szerettem volna szimbolizálni, hogy a világunkban egyre több rossz dolog lassan felemészti mindazt, ami szép és jó.

 Bennem él: Az egyik hosszabb tételünk, közepén egy szólóorgiával. (nevet) A szövege amolyan ars poetica-ként is felfogható. Az életünkben jönnek dolgok, amelyek ahhoz kellenek, hogy erőssé váljunk és tudjuk, hogy mi az, amit nem akarunk, ami nem fér bele az értékrendünkbe. A refrénben lévő pokol és menny, a tűz és jég is elkísér egy életen át és bennünk él.

 Ha leszáll az éj: A címadóhoz hasonlóan ez a szám is lassú kezdésből épül fel, majd jön a döngölés. (nevet) A szövege egyszerűen a fékezhetetlen szenvedélyről szól. Sci-fi rajongóként a címét kölcsönöztem, tisztelegve Asimov-Silverberg: Leszáll az éj könyve előtt.

 Privát pokol: A leghosszabb dalunk, 7 perc fölötti. Zeneileg elég komplex, nekem elsőre a Therion ugrott be, amikor Tomi mutatta, de ez szubjektív vélemény. Az ikerszóló totál oldschool. A szövege olyan emberekről szól, akik nem képesek a saját életüket irányítani, de mások életét mérgezik. A végén egyedül maradnak, és saját poklukat építik, majd ott vesznek el.

 - A zenekaron belül milyenek az „erőviszonyok” az alkotómunkát tekintve, magyarul közösen (akár próbákon) születnek a dalaitok vagy egyvalaki felel a zenéért, szövegekért, és a többiek hozzáteszik a részüket?

 - A dalokat Jakab Tamás, a szövegeket és az énektémákat jómagam írom. A zenei részhez mindenki hozzáteszi a magáét, a szólókat is megosztva játsszák a gitárosok. Az éneket megmutatom Vivinek, és együtt beszéljük, gyakoroljuk át a témákat. A feldolgozások énektémáit is ezzel a módszerrel dolgozzuk ki. Fontos megjegyeznem, mert sokaknak nem volt természetes: a zenekarban két énekes van, azaz Vivi nem háttérénekes, hanem frontember!

 - A restart óta már túl vagytok néhány koncerten. Mik a tapasztalatok, hogyan fogadja a közönség a produkciótokat, legfőképp a saját szerzeményeket?

 - A tavalyi év amolyan kísérletező volt, annak is szántuk. A lényeg a lemez kiadása volt és a koncerteken való „összeszokás”. Nem voltak nagy elvárásaink, de azért reménykedtünk! (nevet) A nehezebb utat választva nem akarunk a hazai bandák feldolgozásai mögé bújni, holott kivétel nélkül szeretjük és tiszteljük őket. Eddig minket igazol, hogy a koncerteken éneklik a dalaink szövegeit. Az első 100 darab CD is elfogyott, most jön az utánrendelés. A YouTube csatornánk is egyre nézettebb a két szöveges videónak köszönhetően. A Mex rádió a műsortárba tette mind a négy számunkat, és a Rockdokk rádió is leadott rólunk egy műsort. A Facebook-oldalunk az év elején túllépte az 1000 oldalkedvelést, továbbá a helyi lapok és TV is foglalkozik velünk. Ezek ellenére a szakma előtt még bizonyítanunk kell, hogy a klubok, szervezők, fesztiválok komolyabban foglalkozzanak a zenekarral.

 - Vannak konkrét – közös megbeszéléseken mindenki által jóváhagyott – célkitűzéseitek a közeljövőt illetően, vagy egyelőre „csak” a zenekar újra köztudatba hozása és a friss dalok megismertetése a legfontosabb feladat?

 - A 2019-es évet fel szeretnénk pörgetni! Idén még minden az EP körül forog, legalábbis koncertek terén. Először hazai pályán mutatjuk be az anyagot, majd elindul a téli-tavaszi Angyalvér turné. Tervben van egy rendes videoklip forgatása, erről most folynak a tárgyalások. A CD mellé szeretnénk idén pólókat is gyárttatni, és a merch kínálatot is fejleszteni. A hangtechnikai részekkel már jól állunk, de a színpadképet is fel akarjuk dobni. 2019 végére vagy jövő év elejére pedig szeretnénk kiadni az első nagylemezünket is.

 

 - Az idei év első bulijára január 26-án kerül sor, ahol a híradások szerint az újraindulás második születésnapját is megünneplitek. Mivel készültök erre az estére?

 - Ahogy említettem, hazai pályán kerül megrendezésre, nevezetesen a 762 Klubban. Ez lemezbemutató, és ahogy elhangzott, a zenekar második születésnapi koncertje is egyben. És ha már jubileum… Az eseményre két speciális vendégzenekart is meghívtunk, a mosonmagyaróvári Power és a budapesti Invader is vendégünk lesz ezen a metal ünnepen. Az estét pedig a kapuvári Justice For All indítja, ők az utolsó pillanatban ugrottak be egy másik banda helyett, akik nem tudták vállalni a koncertet. A bandák hozzák a merch dolgaikat, így az érdeklődők vásárolhatnak is tőlük. A 762 Klub és a NightSide nyereményjátékokkal és ingyenes belépővel szeretne a koncertre látogatóknak kedveskedni. Mindenkit szeretettel várunk ide és a többi fellépésünkre is!