Tovább sztrájkolnak: a győri Audi dolgozóinak egysége és kitartása töretlen

Nem sikerült megállapodniuk a céggel a szombati tárgyalásokon.

Hétfő reggel 10 órára az AHFSZ tájékoztató gyűlést hívott össze a jármű- és motorgyárban tartózkodó dolgozók számára. A szakszervezet hivatalos sztrájk infójában azt írták:

„Sajnos a bértárgyalások ez idáig nem vezettek megállapodásra így a sztrájk folytatódik tovább. A munkáltatói oldal nem hallja meg a munkatársaink egyöntetű akaratát és követelését, amit már több mint 9300-an támogatnak és örömteli hír az is, hogy a 168 órás sztrájk kezdete óta már, több mint 300 új taggal bővült szakszervezetünk. A támogatottságunk napról napra tovább nő, munkatársaink egysége és kitartása töretlen!”

Az AHFSZ szerint soha nem volt még fontosabb, hogy megmutassák az egységüket.

Szimacsek Tibor, a munkabeszüntetést szervező AHFSZ elnökségi tagja az Azonnalinak arról számolt be, hogy hétfőn 14 órára újabb tárgyalást kezdeményez a győri Audi-gyár vezetése a sztrájkoló dolgozókkal. Szimacsek a lapnak azt mondta: a munkavállalók között egyre nagyobb az összefogás, a cég őket a sztrájk ellen presszionáló üzenetei pedig ezt inkább csak fokozzák. Hozzátette: a cég 13 200 dolgozója „közel 100 százalékban nem vette fel a munkát”.

Szimacsek szerint olaj volt a tűzre, hogy vasárnap az Audi egy videóüzenetet és egy levelet küldött ki a dolgozóknak, amely „abba az irányba akarja őket presszionálni, hogy nem jót cselekednek”.

Ugyanakkor azt is elmondta: egyáltalán nincsenek atrocitások, a cég továbbra sem fenyeget kirúgásokkal, de erre nincs is lehetősége, mivel a sztrájkolók fegyelmezettek.

Csütörtökön jelentette be a szakszervezet, hogy egyhetes sztrájkba léptek az Audi dolgozói, akik 18 százalékos béremelést követelnek 2019-re. A vállalat azonban ezt túl soknak tartja, csak 10 százalékot ajánlottak 2019-re, illetve újabb 10-et 2020-ra.

„Mi nem a nyugati bérszínvonalért küzdünk, hanem a közép-európai bérekhez akarunk felzárkózni”

- mondta Szimacsek Tibor az Alfahír megkeresésére múlt héten.

(Fotó: Béli Balázs/Alfahír)