Egy Habsburg főherceg is jutányos áron jutott önkormányzati lakáshoz a Budai Várban

71 ezer forint egy 117 négyzetméteres budai várban lévő lakásért

József nádor ükunokája a Várnegyed előkelő részén, a Halászbástyához közeli Országház utcában, egy felújított műemléképületben bérel egy 117 négyzetméteres önkormányzati lakást, mindössze 71 ezer forintért havonta.

A portál emlékeztet: ez a bérleti díj azért kirívóan alacsony, mert az egyik legnagyobb ingatlanportál adatai szerint ebben az utcában, illetve ezen a környéken hasonló méretű lakásokért akár a főherceg részére megállapított bérleti díj tízszeresét is elkérhetik.

A Habsburg-Lotharingiai Mihály által fizetett 71 ezer forintos havi bérleti díjért piaci alapon egyetlen lakást sem kínálnak bérlésre az I. kerületben. Az ingatlanportálokon elérhető hirdetések alapján ezért az összegért többnyire 15-20 négyzetméteres egyszobás lakásokat lehet kivenni, például a budai Várhoz képest kevésbé patinás XV. kerületben.

A főherceg a lap megkeresésért elismerte, hogy a lakás bérleti szerződése az ő nevére szól. Mint írta, 2015 óta lakik a várnegyedben, az ingatlant lakásként és nem irodaként használja, és egyben ez a lakcíme is. Arra a kérdésre viszont nem válaszolt, hogy milyen körülmények közt nyerte el a lakás bérleti jogát.

Önkormányzat: semmilyen befolyásunk nem volt a lakásbérleti jogviszonyra

Cikkünk megjelenése utána az I. kerületi önkormányzt is levelet írt, amelyben azt írják: a mindenkori bérlő az önkormányzati lakás bérleti jogát másik ingatlan bérleti vagy tulajdonjogára elcserélheti, ebbe az önkormányzatnak érdemi beleszólása nincs.

Közleményüket változtatás nélkül közöljük:

"A Budavári Önkormányzatnak semmilyen befolyása nem volt Habsburg-Lotharingiai Mihály lakásbérleti jogviszonyára, a bérleti joghoz magánforgalomban, cserével jutott hozzá. A Lakástörvény alapján a mindenkori bérlő az önkormányzati lakás bérleti jogát másik ingatlan bérleti vagy tulajdonjogára elcserélheti, ebbe az önkormányzatnak érdemi beleszólása nincs. Az I. kerületi bérlakások bérleti díját – mely lényegi különbséget nem mutat a többi fővárosi kerületi bérlakás díjához képest - jogszabály határozza meg, ami minden bérlőre egyformán érvényes. A kerületben egyébként lakásbérleti jogviszonyt csere vagy pályázat útján lehet létesíteni. A pályázati eljárás során a döntés nem polgármesteri, hanem bizottsági és képviselő-testületi hatáskörbe tartozik."

Jobbik: ez az ügy tökéletesen tükrözi az Orbán-kormány urambátyám rendszerét

A Jobbik szerint ez az ügy is tökéletesen tükrözi az Orbán-kormány által fenntartott urambátyám rendszert. Felháborító és szégyenteljes, hogy miközben tavaly már 150 ezer forintra ugrott az albérletek átlagos ára, egyetemisták százai küzdenek lakhatási problémákkal, addig a fideszes helytartók saját maguk és barátaik urizáló életmódját helyezik előtérbe - olvasható a párt hétfői közleményében.

"Kormányra kerülve kivizsgáltatjuk, vajon még mennyi ehhez hasonló gyalázatos szerződést kötöttek, felbontjuk azokat, a felelősöket pedig elszámoltatjuk!"

Mint ismert, nem ez az első, igen kedvező lakásbérlés a várban. 

Másfél évvel ezelőtt derült ki, hogy a Fővárosi Közbeszerzési Kft. frissen kinevezett vezetője, Torma Szilvia a várban, a Mátyás-templom szomszédságában, roppant impozáns környéken, a piaci ár töredékéért, mindössze 98 ezer forintért bérel önkormányzati lakást.

98 ezerért bérel lakást a Budai Várban, most kinevezték a Fővárosi Közbeszerzési Kft. új vezetőjének

A Fővárosi Közgyűlés szerdán hozott döntésével kinevezte a Fővárosi Közbeszerzési Kft. vezetőjének azt a Torma Szilviát, aki a Budai Várban, a Mátyás-templom szomszédságában, roppant impozáns környéken, a piaci ár töredékéért, mindössze 98 ezer forintért bérel önkormányzati lakást. A Magyar Nemzet májusi cikkében azt írta, fővárosi ellenzéki információk szerint belső fideszes érdekkörök azt akarják, hogy Torma Szilvia vezényelje le a metrótendereket.

De nem járt rosszul  Zsidai Zoltán Roy sem. A világhírű séf cégének (egyben Orbán Viktor lányának, Ráhelnek egykori munkaadója) az I. kerületi önkormányzat hat hónapnyi bérleti díjat engedett el azért cserébe, hogy a Szentháromság utcában felújítsák a Jamie Oliver éttermének otthont adó épületet.

Ön is szeretne valamit hat hónapig ingyen bérelni a várnegyedben, mint Zsidai Roy?

Az önkormányzat így összesen 12 milliót engedett el, hogy a világhírű séf luxusétterme beköltözhessen az ingatlanba.Zsidai cégének több, a Budavári Önkormányzattal kötött szerződése alapján kiderült:- A Fortuna utca 3. alatt található, 147 négyzetméteres bisztró több hónapig engedély nélkül működhetett, ugyanis a polgármester Zsidaival tavaly decemberben 12 hónapra visszamenőleg, 2016.

Két évvel ezelőtt az is kiderült, hogy Zsidai mindössze 126 ezer forintért egy komplett budai házat, amit több mint százszoros árréssel ad ki turistáknak.

Havi 126 ezer forintért bérel a budavári önkormányzattól egy hotelt Orbán Ráhel mentora

A Pest-Buda Hotel legdrágább lakosztályában egy éjszaka 88 ezer forintba kerül, míg a szállodát üzemeltető Zsidai-csoport az épületben bérelt összes ingatlanért 126 ezer forintos bérleti díjat fizet az I. kerületi önkormányzatnak. Havonta . A hvg.hu munkatársai nem újságíróként, hanem turistaként érdeklődtek a hotelnél, ahol elmondták nekik, hogy a különböző szobákban 38 és 88 ezer forint közötti összegekért tölthetnek el egy éjszakát.