Kormányközeli vállalkozók is szépen arattak a turisztikai ügynökség pályázatain

A két legngyobb nyertes ugyanahhoz  kormányzati körhöz köthető.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a 2017-ben útjára indított Kisfaludy turisztikai fejlesztési programjának keretében 2030-ig 300 milliárd forint értékű szálláshelyfejlesztési beruházás valósulhat meg Magyarországon, amelyből 150 milliárd forintot a kormány hazai költségvetési forrásból, vissza nem térítendő támogatás formájában biztosít. 

A portál az ügynökség honlapjára feltöltött adatok között megtalált a pályázatok nyerteseit.

Eszerint - nyilván nem dobja el senki a meglepetéstől a fröccsös poharát - a legnagyobb támogatásokat a kormányzathoz közeli cégek nyerték el. 

A két legnagyobb nyertes ugyanahhoz a tulajdonosi körhöz köthető. A szántódi, ötcsillagos Balaland hotel építésére 2,9 milliárd forintot kapott a 2017-ben alapított Szántód BalaLand Family (SZBFamily) Ingatlanfejlesztő Kft., a szintén ötcsillagos Grand Hotel Tokaj beruházására pedig szintén 2,9 milliárd forint pályázati pénz jutott a 2017-ben alapított Tokaj Csurgó Völgy (TVCS) Ingatlanfejlesztő Kft.nek. Cégadatbázisok alapján pedig kiderült, hogy az SZBFamily és a TVCS tulajdonosa is megegyezik: a 2017-ben alapított, a belvárosi Reáltanoda utcában székelő DLHG Invest Zrt.

A DLHG-ben igazgatósági tag Szepesi Richárd, a felesége Kante Awa és Bonnyai Péter. A többségi részesedés Kante Awa nevén van. Szepesi akkor lett szélesebb körben ismert, amikor eladta a hegyaljai Andrássy hotelt Mészáros Lőrinc cégének, feleségéről, Kante Awáról pedig a 24.hu írta meg, hogy édesanyja Nagy Róza, akit régóta Matolcsy György jegybankelnök legszűkebb bizalmi köréhez sorolnak. 

Szintén 2,9 milliárd forint támogatást kapott a CDHT Hotel Projekt Kft. a Tihanyi kastélyszálló és tréning központ elnevezésű hotel megvalósítására. A 2018-ban alapított cég az A8 Palace Hotel Zrt. tulajdonában van, amelynek igazgatósági tagja Garancsi István, a székesfehérvári Mol Vidi FC labdarúgóklub tulajdonosa és elnöke.

Az MTÜ listájából az is kiderült, hogy az állami forrásból az OTP Bank is részesedett. Csányi Sándor bankja a balatonszemesi Hotel OTP átalakítására és fejlesztésére kapott 536 millió forintot.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója szerint szakmai szempontok alapján döntöttek.