Rendőrségi mindennapok: "Kivannak teljesen, elegük van, nincs életük"

Tavaly mintegy 2000 rendőr szerelt le a rendőrségtől.

A valóság kimeríthetetlen forrása a Zsaruellátó oldala, ahova a rendvédelmi szervek alkalmazottai küldhetik el panaszukat, ami jelen esetben legtöbbször bérükről szóló banki sms.

Egy tegnapi poszt talán mindennél jobban foglalja össze, mi folyik pontosan a rendőrségnél:

"Sziasztok. Én nagyon felháborodtam azon amikor a Házon kívül kérdésére lefordítva azt válaszolta az ORFK hogy nincs létszámhiány. 2000en leszereltek tavaly, de 1600an fel. Vicces ez. A kapitányságon ahol dolgozok összesen 3 helyszínelő van, 6nak kellene lenni. A közlekedési alosztályvezető gyeden. Nincs az őrsünknek parancsnoka. Helyettesíti másik tiszt. A helyszínelőink 12 órát dolgoznak, 12 órát készenlétben vannak. Bruttó 80akárhány forintért. Kivannak teljesen, elegük van. Nincs életük. KB 6járőrrel van kevesebb mint kellene. Tavaly majdnem 400túlórája volt mindenkinek. Parancsnokainkat nem érdekli a magánéleted csak legyen kiadva a szolgálat. De nincs létszámhiány. Légyszi név nélkül."

Nem véletlen az utolsó mondat, ugyanis a rendőrök szerint az, hogy beszélnek a problémáikról, máris fegyelemsértésnek számít. Ennek ellenére Kontrát Károly,  a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára január eleji, fizetésemelésről szóló bejelentése után - amiben átlagosan 50 százalékos illetményemelésről beszélt - özönleni kezdtek a posztok az oldalon.

"Még jó, hogy volt 50% béremelés, enélkül lenne igazán csak baj" - berágtak a zsaruk az államtitkárra, aki szerint már jól keresnek

Kontrát Károly január másodikán egy MTI-nek adott nyilatkozattal indította az újévet. A Belügyminisztérium államtitkára bejelentette, hogy idén átalgosan újabb 5 százalékkal nő a rendőrök jövedelme. Hozzátette, hogy így 2015 óta már 50 százalékkal emelkedett a bérük. A rendőrök közül sokan felháborodtak a politikus öntömjénező szavain, és Zsaruellátó nevű Facebook oldalon hozták nyilvánosságra fizetésüket.

A Házon kívül megkérdezte a Belügyminisztériumot is, ahol azt válaszolták: az átlagfizetés ma bruttó 380 ezer forint a rendőrségnél. Az átlag pedig nagyon fontos, főleg, ha a helyszínelők, vagy járőrök bérét kell kozmetikázni:

Átszakadt a gát: elegük lett a rendőröknek is

Nagy változások indultak meg a rendőrségnél: az utóbbi napokban egyre több rendőr küldi el a Zsaruellátó nevű Facebook oldalnak a fizetésükről érkező banki sms-t. Ezekből kiderült, hogy szó sincs a Belügyminisztérium által emlegetett 50 százalékos béremelkedésről. Sőt, szépen kiderült, hogy az állomány nagyobb része 200 ezer forintot sem visz haza, vagy ha igen, akkor azt elképesztő mennyiségű túlórával.

A RTL Klub Házon kívül című adásában megszólalt Fekete Zsuzsanna, a Zsaruellátó Egyesület szóvivője is: szerinte nagyon elkeseredettek a rendőrök, nagyon sokan tervezik a pálya elhagyását.

"Azzal minősítik ezt, hogy egy bolti pénztáros is többet keres, mint ők"

A műsorban megszólaló rendőrök is megerősítették ezt: volt aki futárkodást, volt, aki fuvaros munkát vállalt azért, hogy el tudja tartani a családját.