Angela Merkel és Orbán Viktor együtt dolgozhat az illegális migráció megállításán

V4-Németország csúcs.

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a sajtótájékoztatót rögtön egy komoly bejelentéssel kezdte: a V4-ek Németországgal közös projektet hoznak létre Marokkó támogatására, a cél, hogy a helyszínen állítsák meg az illegális migrációt. A konkrét részletekre néhány hétig még várni kell, de akár hónapokon belül elindulhat program. Angela Merkrel ehhez hozzátette, hogy legális migrációra szükség van.

Andrej Babis cseh miniszterelnök kijelentette, hogy kevesebbet kellene beszélni az eurózónáról és a kétsebességes Európáról, ezeknél fontosabbnak tartja Schengent és annak megerősítését, új országok felvételével. Az Európai Bizottság felé kritikát intézett, mely szerint az EU-s szervnek többet kellene törődnie a tagállamok igényeivel. 

"Lehet vitatkozni, hogy mely országok adják Európa magját, szerintem azok, amelyek teljesítményükkel kiemelkednek: ha megnézzük az adósságokat, a hiányt, az exportot, a munkanélküliséget és reformokat, akkor most Európa magállamai vannak jelen"

 - ezek már Orbán Viktor gondolatai, aki szerint pozitív és őszinte tárgyaláson vannak túl.

A magyar miniszterelnök arról is beszélt, kérdéses, hogy milyen lesz az EU a parlamenti választások után, de az biztos, hogy nem olyan, mint eddig. Szerinte lehet vitatkozni a demokrácia minőségéről, de ebből a népet nem lehet kihagyni, ezért azt javasolta, hogy minden komoly döntéssel várják meg az EP-választást.

A sajtótájékoztatón a Brexitről elsőként Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ejtett szót, szomorú eseménynek nevezve azt. Morawiecki kiemelte, hogy tiszteletben tartják a brit nép akaratát és várnak Theresa May javaslataira. Angela Merkel szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy szülessen megállapodás a Brexitről.

(hvg.hu)

(A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, valamint Peter Pellegrini szlovák, Andrej Babis cseh és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok és Németország csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón Pozsonyban 2019. február 7-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)