"Juttassa el a büntetéseket Kövér László a beteg kislánynak!"

Az eddiginél keményebb parlamenti ellenállást ígérnek az ellenzéki képviselők.

December közepén fogadta el a parlament fideszes többsége az úgynevezett rabszolgatörvényt, amely tovább csorbította a munkavállalói jogokat. Addig példátlan tiltakozással próbálták megakadályozni a jogszabály megszavazását az ellenzéki képviselők – elfoglalták a pulpitust, szirénáztak és molinón is szembesítették a kormányt azzal, hogy semmibe veszi a magyar dolgozókat.

Az Alfahír és az N1TV a vasárnapi tüntetésen sorra kérdezte az ellenzéki politikusokat, hogy mit várnak, vajon milyen hangulatban kezdődik majd meg a parlament tavaszi ülésszaka. Az szinte biztos, hogy lesz még Orbán Viktor Facebook-live adásban, de azt is megtudtuk, hogy mit terveznek a tiltakozó akciók miatt kiszabott házelnöki büntetéssel.

"Ha már Kövér Lászlónak a büntetés a heppje, fordítsák nemes célokra a képviselőktől elvont tiszteletdíjat"

Mindenféleképpen támogatjuk, hiszen ez nem Kövér László pénze, hanem az adófizetőké – mondta Bangóné Borbély Ildikó az N1TV-nek. Hasonlóan nyilatkozott a televíziónak Ander Balázs is, aki szerint nagyon jó lenne, ha a pénz nemes célt szolgálna, és "nem pedig eltűnne a feneketlen zsebbek valamelyikében". 

 

Lezárták a pulpitust, csúszik a rabszolgatörvény megszavazása

A párbeszédes Tordai Bence vezetésével néhány ellenzéki képviselő lezárta a pulpitust a levezető elnökök előtt, így nem tudott megkezdődni 10:15-kor az országgyűlés szerdai ülése, amelyen többek között a rabszolgatörvényt is elfogadja majd a kormánypárti többség.A teremben egyelőre a tanácstalanság az úr. A fideszes képviselők tanakodnak a folytatásról. A házőrséget még nem vetették be.

A Fidesznek még mindig van választása

A Jobbik frissen megválasztott frakcióvezető-helyettese az Alfahírnek azt mondta: csak a Fidesz hozzáállásán múlik, hogy milyen akciókat szerveznek képviselőtársai a hamarosan kezdődő tavaszi ülésszakra. Jakab Péter szerint a pártja készen áll arra, hogy Orbán Viktorékat segítsen visszavezetni a jogállamiság keretei közé, akár újabb illetménymegvonások árán is:

„Azért küzdünk, hogy a jogállamiságot Magyarországon helyre lehessen állítani, hogyha ez pénzbe kerül, akkor úgy tűnik, hogy majd meg kell fizetnünk az árát.”

Jakab azonban bizakodó, szerinte, ha a kormánypártok visszatérnek a jogállamiság keretein belülre, akkor még megindulhat egy normális párbeszéd.

Ott folytatódik, ahol abbamaradt

A szocialista Korózs Lajos szerint a tavaszi ülésszak olyan hangulatban kezdődik meg, amilyenben a parlamenti munka decemberben, a rabszolgatörvény elfogadásával véget ért. A Népjóléti bizottság elnöke úgy látja, az aznap látott akciókkal nemcsak a Fidesznek üzentek az ellenzéki pártok:

„Mi ott a parlamentben azt tettük egyébként, amiért felhatalmaztak bennünket. Üzentünk Orbán oligarcháinak, akiknek a kezében van a magyar gazdaság, hogy hátrább fiúk az agarakkal. Üzentünk a szakszervezeteknek, hogy nem vagytok egyedül, mert van képviseletetek az országgyűlésben, üzentünk a munkásoknak is, hogy számíthatnak ránk, és üzentünk a multinacionális cégeknek is.”

Korózs szerint felesleges azon lamentálni, hogy ki kivel fog össze, az utcai munkát úgy kell csinálni, mint eddig, a parlamenti munkát viszont nem szabad a korábbi mederben folytatni.

Lesz még meztelen a király

Lehet számítani még olyan Facebook-élőzésekre, ahol Orbán Viktort és bizalmasait korlátok nélkül kérdezik – ezt már Tordai Bence árulta el az Alfahírnek. A Párbeszéd országgyűlési képviselője a hamarosan kezdődő parlamenti ülésszakkal kapcsolatban azt mondta:

„Egyetlen korlátja van a mi parlamenti tevékenységünknek, ez pedig az erőszakmentesség. Ezt a határt nem lépjük át, de azon kívül minden elképzelhető, miközben azonban egyértelművé tesszük fizikailag is, hogy nem uralkodhatnak felettünk, és nem hagyjuk, hogy bármit átnyomjanak csöndes fejcsóválás közepette az országgyűlésen.”
 
A képviselő szerint az is fontos, hogy a fideszes kétharmad mellett létrehozzon egy közös minimumot az ellenzék, és ezen ügyek mentén együtt tudjanak működni.

A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, Gréczy Zsolt is úgy látja, hogy a rabszolgatörvény elfogadása olyan folyamatot indított el, ami miatt az ellenzék még keményebben fog fellépni a parlamenten belül. A rabszolgatörvény megszavazása ellen tiltakozó politikusok büntetésével kapcsolatban azt mondta:

„Ha Kövér László azt hiszi, hogy meg lehet félemlíteni ezeket a képviselőket, akkor téved.”

Beállnak Rig Lajos kezdeményezése mögé, azt kérik, hogy az izomsorvadásos kislánynak menjen megvont illetményük

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a tiltakozó akciók miatt 38 ellenzéki képviselő illetménymegvonását kérte, csaknem 50 millió forint összértékben.

A megbírságolt politikusok között volt Rig Lajos, aki azt kezdeményezte, hogy a tőle megvont pénzt egy izomsorvadásban szenvedő kislánynak utalják. 

A Jobbik-frakció megbüntetett tagjai csatlakoznak képviselőtársukhoz Szilágyi György szerint. Az ellenzéki politikus azt mondta: ők is azt kérik, hogy a bírság miatt bentmaradt fizetésüket a kislány családjának folyósítsák.

A Párbeszéd megbírságolt politikusai hasonlóképp cselekednek. Tordai Bence azt mondta, hogy ez egy olyan ügy, amelyet mindenképp támogatni kell:

„Nyilvánvalóan, hogyha már elvonják ezt a pénzt, akkor ne úgy rendelkezzenek fölötte, mintha a sajátjuk lenne.”

A szocialisták is hasonlóan nyilatkoztak: Bangóné Borbély Ildikó és a szintén megbírságolt Korózs Lajos is azt mondta az Alfahírnek, hogy szívesen csatlakoznak az akcióhoz és kérik Kövér Lászlót, hogy a büntetésük jótékony célra menjen. 

Gréczy Zsolt az üggyel kapcsolatban arról beszélt, hogy a DK elnökségét egyelőre nem keresték meg, de leszögezte, hogy nyitottak az együttműködésre.

A hatéves kislány, akin a képviselők segítenének, gerincvelői izomsorvadásban szenved. A gyógykezelés nem biztos, hogy javít az állapotán, az egészségbiztosító erre hivatkozva elutasította az injekciók finanszírozását.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Rig Lajos egyenesen a miniszterelnöktől kért segítséget a kislány számára, majd a jobbikos politikus elsőként arra szólította fel a kormányt, hogy a rabszolgatörvény elleni tiltakozás miatt, a tőle megvont illetményt Noéminak biztosítsák.

138 millió forintba kerülne Noémi gyógykezelése - csak az első évben

Az Index ma is írt a gerincvelői izomsorvadásban (SMA) szenvedő kislányról, akinek szülei nem kaptak támogatást az egészségbiztosítótól egy reményt jelentő, de nagyon drága gyógyszerre. Az apropót most azt szolgáltatta, hogy kiderült, nem az előzetesen számolt 68 millió forintba kerülne egy évi kezelése, hanem 138 millióba.Ezt a portálnak SMA Magyarország Alapítvány is megerősítette.