"Tisztességes béremelést!" - skandálták a dolgozók a Teva-gyár előtt

Nem kapták meg azt az emelést, amit kértek. Hétfő délután tüntetés kezdődött, és nem lesz vége.

Tüntetés volt a debreceni Teva-gyár előtt, a dolgozók tisztességes béreket és kétszámjegyű béremelést követeltek, miután a szakszervezet tárgyalásai eddig eredmények nélkül zárultak.

A Mérce élő videója:

A tárgyalási szünetben a szakszervezet tárgyalódelegációja közölte, hogy továbbra sincs megegyezés, de a tüntetőket arra kérik, hogy még maradjanak. A tömeg azt válaszolta, hogy „veletek vagyunk”, és „itt maradunk”. A tüntetés végén még nem volt eredmény.

Korábban írtuk:

Egyelőre zajlanak a bértárgyalások és sztrájk sincs, tüntetést viszont tartanak a debreceni Teva-gyár dolgozói. A 24.hu szerint hétfő délután 16 órától tüntetést tartanak a gyár előtt a munkavállalók és Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ), méghozzá elég sokan.

Székely Tamás szakszervezeti elnök a lap kérdésére elmondta, hogy a munkáltatótól olyan fix béremelést kértek, ami tisztességes színvonalra emelné a gyár csaknem 2000 munkavállalójának fizetését. A Teva-gyár dolgozói ugyanis kimaradtak a bérfejlesztési hullámból – közölte az elnök.

Nagyjából azt is elárulta, mekkora a baj:

körülbelül havi 100 ezer forinttal keresnek kevesebbet a Teva dolgozói, mint az átlagos gyógyszeripari bérek kívánnák, de lemaradásban vannak a teljes munkaerőpiaci bérektől is.

A munkáltató által felkínált 7 százalékos béremelést a VDSZ nem fogadta el, mert az csak az alacsony keresetűek bérkorrekcióját fedezné, „úgy-ahogy”. Emiatt lesz a hétfői tüntetés, amire akár 1000 főt is várnak.

(Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt)