Csődközelben: majdnem 400 milliós hiányt hozott össze Nagykáta kormánypárti vezetése

Jöhetnek a megszorítások és a privatizálás?

Közel 400 millió forintos mínuszban van Nagykáta 2019-es költségvetése. Az Alfahír birtokába jutott költségvetési tervezetben láthatóan több százmillió forinttal maradnak el a bevételek a kiadásoktól, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatnak jó eséllyel megszorításokat kell alkalmaznia.

A hirklikk.hu írta meg tegnap, hogy a Pest megyei városban kedden rendkívüli ülést kellett tartani a csődközeli helyzet miatt.

Ráadásul úgy került a település nehéz anyagi körülmények közé, hogy 2014-ben még 300 millió forintos pluszban állt a kassza.

Azt írják, a helyi önkormányzatoknak a törvény szerint február 20-ig, vagyis jövő szerdáig kell elfogadniuk a 2019-es büdzséjüket, márpedig a jogszabály azt is előírja, hogy mínuszos költségvetést megszavazni nem lehet.

Megoldásra a jövő keddre, tehát február 19-re összehívott rendes testületi ülésen kerülhet sor, ahol a lap szerint

komoly megszorító intézkedéseket jelenthet be a fideszes városvezetés.

Kirúgások, privatizálás?

Az Alfahír ezzel kapcsolatban megtudta, hogy Városgazdálkodás húsz embert elküldhet állásából, a költségvetést mintegy 200 millió forint értékben kívánják lefaragni, valamint azt tervezik, hogy privatizálják a városi étkeztetést.

A mérleg szerint a tervezett hiány 388 millió forint.

A nagykátai képviselőtestületben 11 főből 8 fő a Fidesz-KDNP delegáltja, ahogyan a polgármester Dorner Gábor, és az alpolgármesterek, Agócs Pál és Tóth István is.

(Címlapfotó: Czerván György és Dorner Gábor - czervangyorgy.fidesz.hu)