Közelebb hozná az átlagos magyar élethelyzethez a családtámogatásokat a Jobbik

A kívánt demográfiai fordulathoz változtatásokra van szükség.

A Jobbik alelnöke lehetővé tenné, hogy a Családi Otthonteremtési Kedvezmény 10 milliós, vissza nem térítendő keretét ne csak új lakás vásárlásra, hanem használt ingatlan megszerzésére, valamint felújításra is fordíthassák az igénylők. Szerinte jelenleg azoknak kedvez a szabályozás, akik az átlagosnál nagyobb ingatlan építését engedhetik meg maguknak, vagy átlagosnál több forrással rendelkeznek. Ez viszont nem találkozik az "átlag magyar élethelyzettel", azaz a magyar családok többsége nem tudja kihasználni.

A Jobbik szerint az is elfogadhatatlan, hogy a CSOK-ot jelenleg magyar állampolgársággal nem rendelkező bevándorlók is igényelhetik, az ellenzéki párt ezen is változtatna. Z. Kárpát Dániel visszásnak tartja, hogy magyar adófizetők pénzén támogatják a Fidesz által idehívott, beengedett bevándorlókat. Hozzátette:

"A CSOK-ot kizárólag magyar állampolgárok számára szeretnénk lehetővé tenni. Nyilvánvalóan az elcsatolt részeken élő magyar testvéreink nem képezhetnek kivételt, hiszen ők viszonylag könnyen szert tudnak tenni magyar állampolgárságra."

Maximális értékhatárt is megállapítanának a kedvezményezett ingatlanokra vonatkozóan. A jobbikos politikus ezt azzal indokolta, hogy az átlagosnál jobb anyagi helyzetben levők is igyényelhetik a támogatást, ugyanakkor nekik nem biztos, hogy szükségük van rá. Z. Kárpát szakértőkre bízná azt, hogy mi lehetne a maximum értékhatár, újságírói kérdésre azt mondta, hogy legfeljebb 100 millió forint.

Z. Kárpát Dániel szerint ezekkel a módosításokkal a Jobbik is tudja támogatni a fideszes intézkedéseket. A párt szakpolitikusa hozzátette: a kormánypártok által elősegíteni kívánt demográfiai fordulathoz a bérlakásépítési programra is szükség lenne, amire egyébként rendelkezésre áll elegendő forrás.

Úgy fogalmazott: a Fidesz által bejelentett családtámogatási eszközök közül több olyan is van, amelyet a mostaninál jóval többen vehetnének igénybe, ha az átlagos magyar élethelyzethez igazítanák. Ilyennek nevezte a 2,5 milliós autóvásárlást, vagy a gyermekek után járó szja-kedvezményeket is. Más probléma is van szerinte:

"A fiataloknak kiszámíthatóságra és biztonságra van szüksége. A demográfiai robbanás első lépése lenne, hogy az egy gyermekesek végre rászánják magukat egy másodikra, illetve a gyermeket tervezők meghozzák azt a döntést, hogy belevágnak a gyermekvállalásba." 

A jobbikos politikus szerint a kormány az elmúlt 9 évben ugyan szabotálta a népesedéspolitikát, de az üdvözlendő, hogy most végre elkezdett foglalkozni ezzel a területtel is.

Fotó: Béli Balázs/ alfahir.hu