Több mint kétszázezer menekült térhetett haza Szíriába

Folytatódik a menekültek hazatérése szíriai otthonaikba, február 20-ig 222 ezer 884 ember tért vissza.

Több mint 220 ezer szíriai menekült tért vissza otthonába az északkelet-szíriai Latakia tartományban működő, a harcoló felek békéltetésére létrehozott orosz koordinációs központ közreműködésével - közölte csütörtökön Szergej Szolomatyin altábornagy, a központ vezetője.

Szolomatyin elmondta: folytatódik a menekültek hazatérése szíriai otthonaikba, február 20-ig 222 ezer 884 ember tért vissza Szíriába. Az orosz központ segítségével 10 beléptető pont működését biztosították, köztük egyet a légi, és egyet a tengeri úton érkezők fogadásához.

Szolomatyin mindazonáltal nem közölte, hogy a szóban forgó szíriai menekültek mikor kezdték meg visszatérésüket hazájukba, és hogy honnan érkeztek.

Az altábornagy hozzátette, hogy február 20. óta két mobil beléptető pont segíti a menekülteket abban, hogy elhagyják a délkelet-szíriai Rukbán menekülttábort.

Korábbi jelentések szerint a Rukbánban lévő menekültek többsége nő és gyerek. Az ellátás hiánya és a nagy hideg miatt az elmúlt hetekben több gyerek meghalt, köztük csecsemők. Az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) dolgozói arra panaszkodtak, hogy a táborban egyáltalán nincs orvos, az egészségügyi ellátást végző nővérek közül pedig többen nem rendelkeznek az ehhez szükséges felkészültséggel.