Egy horvát pártnál Orbánék miatt is betelt a pohár, kilépnek az Európai Néppártból

Szerintük ez a Néppárt már nem az, mint amibe beléptek.

A hírportál a Horvát Parasztpárt honlapján megjelent közleményre hivatkozik, amely szerint ez a Néppárt már nem az, amibe annak idején beléptek. Zavarja őket, hogy „más EPP-s horvát pártok” véleményét veszik csak figyelembe.

A 444.hu szerint a kormányzó Horvát Demokratikus Unió (HDZ) befolyására gondolnak, amelynek ellenzékeként politizálnak. 5 parlamenti képviselőjük van a 151 tagú horvát parlamentben, az Európai Parlamentben nincsen képviselőjük.

A HSS az indokok közé sorolta azt is, hogy nem akarnak azonos pártszövetségben maradni Orbán Viktorral, Alexander Vucsics szerb köztársasági elnökkel és Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével, akiknek politikája már nem olyan, mint a régi néppárté volt.

Közleményükben külön kitértek arra, hogy Orbán Viktor köre sajtótermékeket vásárol fel, amelyek gyűlöletkeltő propagandát terjesztenek. Azzal is gondjuk van, ahogy a horvát kormánypárt kezeli az INA horvát olajipari vállalat ügyét, szerintük ugyanis az nem felel meg a nemzeti érdekeknek. Az INA horvát energetikai cég 49 százalékban a Mol tulajdona, és a magyarországi cég bírja a menedzsment jogokat, amiket a horvát állam régóta próbál visszaszerezni. A Horvát Parasztpárt szerint hazaárulással ért fel az INA átjátszása a magyarokhoz.

A 444.hu azt is írja a Europe Elects blog információja alapján, hogy a HSS az európai Zöldek csoportjához készül.

(Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)