Nem érvelhettek a rájuk kiszabott bírság ellen az ellenzéki képviselők

Kommunizmus újratöltve.

Negyedórás késéssel kezdődött a Mentelmi bizottság ülése, ahol 38 ellenzéki képviselő ügyét tárgyalták volna. A politikusokra Kövér László házelnök, egykori KISZ-titkár, jelenlegi Fidesz-tag szabott ki bírságot, amiért az országgyűlés decemberi ülésén változatos eszközökkel próbálták megakadályozni a német multiknak kedvező rabszolgatörvény elfogadását.

"-Nem zavarja, hogy beszélek?
-Nem."

Ilyen, és ehhez hasonló odamondogatásokkal indult a bizottsági ülés, ugyanis Hargitai János, a testület KDNP-s elnöke már rögtön az elején szóváltásba keveredett a DK-s Vadai Ágnessel és a párbeszédes Szabó Tímeával. A büntetésükre váró ellenzéki képviselők, és a testület ellenzéki tagjai is azt szerették volna elérni, hogy ne zárt, hanem nyílt ülésen védhessék magukat. Kocsis-Cake Olivio, a testület párbeszédes alelnöke ezt azzal indokolta, hogy: 

„az embereknek joga van tudni, hogyan bünteti a mellettük kiálló képviselőket a Fidesz-KDNP.”

A testület kereszténydemokrata elnöke viszont ezt először azzal utasította el, hogy a házszabály világosan rendelkezik arról: mentelmi ügyekben zárt ülést kell tartani. Végül mégis szavazásra bocsátotta a nyílt üléssel kapcsolatos indítványt Hargitai János, de a 3 ellenzéki tag támogatta csak, a 3 kormánypárti politikus viszont leszavazta, így nem lett meg az elfogadáshoz szükséges többség.

Ezután viszont a napirend elfogadásánál alakult ki hasonló helyzet, a kormánypártiak a zárt ülést is megtartották volna, az ellenzékiek nemmel szavaztak. Emiatt nem ülésezett a bizottság, ami azt jelenti, hogy az ellenzéki politikusok nem mondhatták el érveiket a rájuk kiszabott büntetés ellen.

Megkezdi az ellenzéki képviselők megregulázását a fideszes házelnök

December 12-én botrányos körülmének között szavazta meg a Fidesz a rabszolgatörvényt. Az ellenzéki képviselők igyekeztek megakadályozni a szavazást, ki a pulpitus elfoglalásával, ki zajkeltéssel, ki Orbán Viktor bársonyszékének elfoglalásával.A várt jutalom nem is marad el, Kövér László ceruzája ismét vastagon fogott.

Diktatúra, koncepciós per

"Fideszes bábszínház az eljárás, amelynek megfélemlítés a célja.”

Ezt Szabó Sándor mondta a szavazás után. A testület MSZP-s tagja azzal indokolt, hogy csak a fideszesek ellenezték a nyílt ülést, miközben ők voltak a legkevésbé érintettek az ügyben. Hasonlóképp vélekedett a büntetése miatt jelen levő Szabó Tímea is: a párbeszédes politikus szerint a kormánypártiak azért ragaszkodtak a zárt ajtókhoz, mert másképp egyértelművé vált volna, hogy „ez egy koncepciós per.

Harangozó Tamás szerint a korábbi zárt üléseken kiderült, hogy semmi értelme nincs az ilyen tárgyalásoknak, a szocialista politikus szerint a fideszes tagok egy korábbi büntetés zárt tárgyalásán bevallották, hogy meg sem nézték a plenáris ülés jegyzőkönyvét.

„Orbán Viktor dolgozószobájában megszületett a döntés: az ellenzéket ki kell csinálni.”

Ezt már Jakab Péter mondta az eljárással kapcsolatban, a jobbikos képviselő egyértelműnek tartja, hogy a kormánypártok már belekezdtek a politikai vetélytársak felszámolásába. Jakab viszont azt ígérte, nem hagyják magukat, a kormánypárti politikusoknak pedig azt üzente:

"Takarodjon a közéletből, aki minket, és a mögöttünk álló szavazókat ki akarja csinálni."

Ungár Péter az LMP nevében csak annyit nyilatkozott, hogy egyetért az előtte elhangzottakkal.

A Mentelmi bizottság KDNP-s elnöke kísérletezésként értékelte az ellenzéki politikusok döntését, majd megismételte, hogy „nem lehet eltérni a szabálytól.” A képviselők bírságáról így most egyből a parlament dönt, vita nélkül. 

Borítókép: Béli Balázs/alfahir.hu