Előkerített a Posta még 2 százalékot: átlagosan 10 százalékkal emelik idén a dolgozók bérét

Az egyik kormánylapban jelentették be.

Schamschula György, a társaság vezérigazgatója átlagosan 10 százalékos bérfejlesztést jelentett be az idén a Magyar Postánál a kormánypárti Origóban. A szakszervezetek és az állami vállalat pénteken aláírt bérmegállapodása szerint.

„A kézbesítők korán halnak" - tárgyalás közben, tüntetés előtt a postai dolgozók

A kormánynak nem áll módjában beavatkozni a Magyar Posta bérfejlesztésébe - derült ki Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter leveléből, amit a hozzá forduló szakszervezeteknek küldött válaszként. Az érdekvédők azt szeretnék elérni, hogy a 2017-ben kötött, három évre szóló bérmegállapodás utolsó évi emelését egy kiegészítő megállapodással tornázzák fel kétszámjegyűre, igazodva az egyre nagyobb kihívásokhoz.

Korábban arról volt szó, hogy Posta csak 8 százalékot tudott volna megadni az alkalmazottaknak, ők viszont kétszámjegyű béremelést szerettek volna 2019-ben (az állami vállalat 2017-ben kötött bérmegállapodást a szakszervezetekkel, három év alatt 32 százalékos béremelésről, ebből az idei évre 6 százalék vonatkozott), a helyzetet bonyolította, hogy a kormányzat sem segített, szerintük ugyanis ez tiltott állami támogatásnak minősülne.

Ugyanakkor a végső megállapodás szerint "a mintegy 30 ezer dolgozóból több mint 23 ezer 10 százalékos vagy azt meghaladó mértékű bérfejlesztésben részesül idén, azaz 2017 óta átlagosan 40,4 százalékos bérfejlesztést hajtottunk végre" - fogalmazott Schamschula György a lapnak. Ami elsőre elég furcsa matek, hogy lett a 32 százalékos emelésből 40,4 százalékos, ha most 4 százalékot tettek hozzá.

Mindenesetre, az emelést részben az erre elkülönített pénzből, illetve forrás-átcsoportosítással oldják meg: az üdülőingatlanok értékesítése a munkaköri differenciálás, valamint a szenioritás elvének bevezetése és a bürokrácia csökkentése is segíti a források minél hatékonyabb felhasználását a cégnél.