Forrong a Balkán: Szerbiában és Montenegróban is ezrek tüntetnek

Mindenhol diktatórikusnak érzik a rendszert.

A szerb tüntetők a legnagyobb gondnak a fiatalok elvándorlását, a pártfoglalkoztatást, a média elnyomását, és a mindenre kiterjedő diktatúrát tartják. A szombati megmozdulásra százezer matricát is készítettek, amelyek állításuk szerint Aleksandar Vucic be nem tartott ígéreteit tartalmazzák. A matricákkal teleragasztották a tiltakozás útvonalát.

A rendezvényen felszólalt Marinika Tepic független parlamenti képviselő, aki szerint az államfő és a pártja folyamatosan azt igyekszik üzenni, hogy az országban minden rendben van, és a lakosság egyre jobban él, holott ez nem igaz, és a helyzet évről évre rosszabb.

A tiltakozások közvetlen kiváltó oka egy ellenzéki politikus elleni novemberi támadás volt. A baloldali Borko Stefanovicot máig ismeretlen tettesek verték meg a dél-szerbiai Krusevacon, amikor egy ellenzéki rendezvényen vett részt. A politikus állítása szerint támadói a Szerb Haladó Párthoz köthetők.

A tüntetések jelmondata az "Egy az ötmillióból" lett, ami arra utal, hogy az első tiltakozást követően Aleksandar Vucic kijelentette,

akkor sem enged a követeléseknek, ha ötmillióan vonulnak utcára. Mivel ez körülbelül Szerbia nagykorú, választásra jogosult lakosságának felel meg, a tiltakozók a kijelentést úgy értelmezték, hogy az elnök diktatúrát vezetne be.

A tiltakozások mára már Szerbia több mint hatvan városára kiterjedtek, és a hét majdnem minden napjára jut valahol egy demonstráció.

A szombati montenegrói tüntetéstől az ellenzéki pártok távol maradtak, a civil aktivisták és az újságírók szervezték az utcára vonulást, mert

elegük lett az évtizedek óta tartó visszaélésekből, valamint Milo Djukanovicból, aki elnökként és miniszterelnökként majdnem harminc éve irányítja Montenegrót.

A tiltakozások azt követően kezdődtek, hogy Dusko Knezevic - Milo Djukanovic egykori szövetségese - korrupcióval, hivatali visszaéléssel és kétes ügyletek lebonyolításával vádolta meg az elnököt, illetve az általa vezetett Szocialisták Demokratikus Pártját (DPS). Dusko Knezevicet a vádak elhangzása után hazájában el akarták fogni, ám később kiderült, hogy külföldön tartózkodik, így pénzmosás, adócsalás és zsarolás miatt nemzetközi elfogatóparancs kiadását is kezdeményezték ellene.

Az ellene folyó tüntetéseket Milo Djukanovic jogszerűnek nevezte, azt mondta: mindaddig semmi szükség fellépni a tiltakozók ellen, amíg el nem mérgesedik a helyzet, és a tüntetők agresszívvá nem válnak.

Horvát újságírók tüntettek a cenzúra ellen

A Horvát Újságíró Szövetség (HND) által szervezett tüntetésen, nyolcpontos követelést adtak át a a kulturális minisztériumnak és a kormánynak is. Ezek közül a legfontosabb, hogy hagyjon fel a hatalom azzal a gyakorlattal, hogy peres eljárások indításával igyekszik elhallgattatni az újságírókat. Emellett az újságírók jogi védelmének szükségességére is felhívták a figyelmet a tüntetők.