Felkészülnek a kizárásra vagy túlpörgött a Viktor Jugend? - Elemző a Fidesz-Néppárt-csörte újabb menetéről

Mi állhat a Magyar Nemzet-cikk hátterében?

Ahogy arról portálunk is beszámolt, a Magyar Nemzetnek maszkírozott Magyar Idők mai száma névtelen publicisztikában szólította föl Orbán Viktort, hogy az Európai Néppárt (EPP) helyett "új szövetséget" keressen az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), a Matteo Salvini vezette Ligával és a lengyel Jog és Igazságossággal (PiS). A miniszterelnök a higgadtság élő szobrának pózában tetszelegve reagált a felvetésre, mondván:

"Az európai parlamenti választás közeledtével érthető a kampányláz, a türelmetlenség és az izgalom fokozódása, de ami most kell, az csigavér, higgadtság."

Közben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón közölte: kizárólag olyan pártok támadják a Fideszt az EPP-n belül, amelyek a "bevándorlási kvótákat is támogatták" és megszavazták az Európai Parlamentben (EP); olyan pártok, amelyekben kormányfői felelősséget senki nem visel.

Hozzátette: ma az Európai Néppártban lehet a leghatékonyabban kereszténydemokrata politikát folytatni, és a Néppártnak is az az érdeke, hogy a Fidesz a pártcsalád része maradjon. Szerinte "politikai öngyilkosság lenne" a Néppárt számára, ha kizárnák a Fideszt.

Önnek is joga van tudni! Kérdések és válaszok a Fidesz elleni néppárti eljárásról

Még egy hónappal ezelőtt is a legtöbb elemző kételkedett abban, hogy a májusi európai parlamenti választás előtt az Európai Néppárt napirendjére kerülhet a Fidesz kizárásának a kérdése. Az Európai Néppárt elnökének, Joseph Daulnak a hétfői bejelentése óta ez már nem spekuláció vagy fikció, hanem tény.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Ember Zoltánt, az Iránytű Intézet elemzőjét, aki két dologra hívta fel a figyelmet:

Egyrészt rámutatott, hogy a Fidesz médiagépezetén belül szabályos rajongótábora van azoknak a leegyszerűsítve csak "jobboldali populista" jelzővel illetett pártoknak, akik adott esetben kifejezetten az EPP-vel szemben határozzák meg magukat, mindezt úgy, hogy kenyéradó gazdáik pedig még mindig a Néppárt tagjai. Így elképzelhetőnek tartja, hogy - G. Fodor Gáborral szólva -

"túlpörgött a Viktor Jugend, és önszorgalomból fogalmazták meg a kormány felé az útmutatásukat".

A másik lehetőség szerinte az - amit a miniszterelnök és Gulyás Gergely tompító kijelentései inkább cáfolnak -, hogy mivel

"Orbán Viktor gyűlöli az ultimátumokat, vagy esetleg valamilyen információ alapján úgy érzik, hogy elvérezhetnek a levegőben lógó kizárási szavazáson, maguk farolhatnak ki a pártszövetségből".

Ember Zoltán szerint bármelyik lehetőség áll is fenn, az biztos, hogy a Fidesz itthon emiatt nem fog szavazatokat veszíteni. Viszont a nemzetközi politikában nem jön nekik jól ez a lépés, mivel a Néppártnak egyáltalán nem használ ez a fajta kommunikáció:

"A Fidesz körüli botrányok miatt a Néppárt kampánya egyáltalán nem arról szól, amiről a pártszövetség tagjai szeretnék, folyamatos defenzívába kényszerülnek, ami általában nem hoz szavazatokat."

Kiemelte, hogy már a német és osztrák belpolitikában is folyamatos témát jelent Orbán Viktor és pártjának megítélése.

A Magyar Idők Nemzet cikkére kitérve azt is hangsúlyozta: a politikai különbségek miatt már az ott potenciális Fidesz-szövetségesként felsorolt pártokat is nehéz lenne csupán egy téma - a bevándorlás - mentén egy táborba terelni, pláne csak erre építve egy külön frakciót létrehozni. "Ügyek mentén lehet így eseti szövetségeket kötni, de új pártcsalád ebből elég nehezen nőhetne ki" - mondta az Iránytű Intézet elemzője.

Hozzátette: azt nem tartja valószínűnek, hogy ilyen kommunikációs fogásokkal a Fidesz valóban nyomást tudna gyakorolni az EPP politikusaira az esetleges kizárással kapcsolatban.

"A Néppártra legfeljebb akkor tudnának hatni, ha a tőlük kapott ultimátum pontjaiban legalább valamennyi előrelépésre törekednének."

Azt, hogy a Fidesz-közeli Századvég az MTI-hez eljuttatott közleményében a néppárti ultimátumot "Soros és Juncker bosszújának" titulálta, úgy kommentálta:

"Abból, hogy a Fidesz hatalmas apparátusát - amibe a média mellett az "elemzők" is beletartoznak - néhány óra alatt képesek ilyen gyorsan átállítani egy új narratívára, az látszik, hogy nem demokratikus pártként, hanem inkább törzsként működnek."

Ember Zoltán szerint egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy csupán túlműködésről van szó, vagy tényleg a Néppártból való távozását készíti elő a Fidesz, mindenesetre az utóbbi nagyon érdekes reakciókat eredményezhet az egyes politikusok részéről: például nem tudni, mit szólna a politikai tőkéjét nagyrészt a német protestáns körökből, tehát a CDU közeléből merítő Balog Zoltán, vagy a "külkapcsolati tűzoltóemberként" működő Gulyás Gergely, aki most is markánsan kiállt a néppárti tagság mellett.

Az ominózus cikkel kapcsolatban Ember Zoltán még arra is felhívta a figyelmet, hogy nem egészen helyénvaló azzal érvelni, hogy a Néppárt a szocialistáknak, a liberálisoknak vagy Soros Györgynek akarna megfelelni:

"Az EPP a tagszervezeteivel egyenlő, a Fidesz pedig a pártszövetség vezető tisztségviselőit adja és 12 képviselőjük ül a Néppárt soraiban. Most akkor magukat is a jobboldal és a kereszténydemokrácia elárulásával vádolják?"

Hozzátette: a Fidesz arra minidig ügyel, hogy ha valamit állít, abban legyen egy apró igazságmag. Szerinte ebben az esetben ez az, hogy a hagyományos jobbközép pártok támogatottsága folyamatosan csökkent az utóbbi időben, viszont ebből nem következik az, hogy feladták volna a politikai programjaikat vagy az elveiket. Az elemző arra is rávilágított, hogy az Európai Néppártot nem lehet úgy kezelni, mint egy hagyományos politikai alakulatot: az EPP ugyanis nem szabja meg a tagjainak, hogy miként politizáljanak, sem Hollandiában, sem Lengyelországban, sem Magyarországon.

Megüzente a Magyar Nemzet: ideje kilépni a Néppártból!

"Elérkezett az idő egy új szövetség megkötésére. Új szövetséget pedig csak úgy lehet kötni, ha a régit felbontjuk. Elérkezett az idő, hogy a Fidesz befejezze a megalázó egyezkedést az Európai Néppárttal"- írja a Párt lapja, de az erős kezdés után sem vesznek vissza: