Nem vizsgálja a versenyhivatal a Fidesz-média központosítását

Döbbenetes hír.

Csupán vállalatcsoporton belüli átrendeződésnek minősül, hogy a Fidesz-közeli alapítványban található médiacégek a Mediaworks központi irányítása alá kerülnek, ezért a GVH nem vizsgálja az ügyet - írja a Hvg.hu.

„Versenyjogi szempontból nem minősül összefonódásnak, hanem egy vállalatcsoporton belüli átrendeződésnek tekinthető”, hogy a KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) tulajdonában álló médiacégek központi irányítású vállalatcsoporttá alakulnak – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a hvg.hu-val. A GVH ezért nem vizsgálja a változást.

„A cégek eddig is egy vállalatcsoportba tartoztak, így az átrendeződés nem független vállalkozáscsoportokat érint” – magyarázza a versenyhivatal. „Fúziós szempontból tehát az uralmi szerződés megkötése nem jelent változást. Versenyjogi értékelés szerint ez nincs hatással a piaci viszonyokra, mivel az összefonódások vizsgálatakor a hatásokat éppen abból a megközelítésből vizsgáljuk, hogy a fúzió során létrejövő entitás egy vállalkozásként fog-e megjelenni a piacon.”

Mint ismert, a Fidesz médiabirodalmát tavaly ősszel kezdték átszervezni, vélhetően azért, mert nem voltak elégedettek a propaganda hatékonyságával. A több száz médiumot a kormányzati hirdetések révén az adófizetők tartják el, ám akkora összeget emésztettek fel, hogy azt már a Fidesz vezetése is soknak találta, így erőteljes racionalizációba kezdtek.